Proslavljena krstopoklona nedelja i imendan o. Jakova (VIDEO, FOTO)

Izvor: KMnovine.com, 06.Apr.2016, 21:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslavljena krstopoklona nedelja i imendan o. Jakova (VIDEO, FOTO)

Jeromonah Jakov, sabrat manastira Svetog Save u Žerovnici na severu Kosova i Metohije, proslavio je imendan u sabranju sa bratstvom i vernicima.


   
Otac Jakov (levo) prilikom lomljenja kolača / Foto: Sanja Maksimović - KM Novine        
U krstopoklonu nedelju i praznik Svetog jakova Ispovednika, jeromonah Jakov proslavio je imendan u prisustvu vernika >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << i monaštva.

Svetu Liturgiju služio je protosinđel Evtimije, nastojatelj ovog katakombnog hrama eparhije raško - prizrenske u egzilu. Nakon pričešća većeg broja vernika, naročito dece, slavski kolač povodom imendana jeromonah Jakov je prelomio sa nastojateljem hrama. Službi u ovom hramu prisustvovalo je stotinak gostiju, uglavnom sa Kosova i Metohije ali je bilo i onih koji su došli iz drugih manastira i krajeva Srbije ovim povodom.

  POGLEDAJTE FOTO GALERIJU: 

Foto: Sanja Maksimović / KM Novine    

Protosinđel Evtimije se obratio vernima srdačnom besedom kojom je podsetio na razloge "proslavljanja drveta" odnosno simbolike koju taj čin ima a kojom se poštovanju ukazuje stradanju Gospoda Isusa Hrista koji je i raspet na krstu otesanom u drvetu kako bi iskupio naše i grehe praroditelja koji su iz Raja i bili izgnani jer su kušali sa Drveta poznanja dobra i zla, jedinog sa koga je bilo zabranjeno jesti plodove.



"Poklanjamo se drvetu krsnome i Onome koji je visio na njemu, Sinu Božijem. Jer u samom Raju, kada su naši praroditelji živeli u bezgrešnosti, u večnosti, imali su jednu jedinu zapovest. Da ne kušaju plodove sa Drveta poznanja dobra i zla. Sve su ostale plodove mogli da jedu u Raju ali su tu imali zapovest da ne jedu, jer kaže "u onom času kada budete uzeli - umrećete"*, Gospod je rekao šta ih čeka ako prstupe tu zapovest, zapovest o postu. I znamo da su naši praroditelji prekršil itu zapovest Božiju i bili izgnani iz Raja i od besmrtnih postali su smrtni. zato je Gospod blagoizvoleo da opet, putem drveta, vrati ljudski rod u raj iz koga je ispao. Drvo je bilo uzrok našeg pada, našeg izgnanja iz Raja i svega ovoga što srećemo u ovome životu, svih tegoba i muka sve do same smrti, tako da je gospod opet uzeo drvo da njime vrati sve nas u Raj. I ako što je neposlušnost bila uzrok izgnanja iz Raja, tako je Gospod blagoizvoleo da poslušnošću Ocu svome Nebeskome, i to poslušnosti do smrti krsne, opet vrati nas u raj" naveo je otac Evtimije u svojoj besedi.

On je, govoreći o Svetom Jakovu Ispovedniku, podsetio da se ne zna gde je tačno rođen ali se pouzdano zna da je bio episkop i da je u strašno doba ikonoborstva mnogo postradao ne htedeći da izda svoju veru i Crkvu i napusti pravoslavno predanje već je odlučno branio učenje Svete Crkve koja je i taj period izdržala i nastavila da traje kroz vekove. zatim je uputio čestitke slavljeniku, ocu Jakovu, sa željom da "molitvama Svetog jakova Ispovednika i on ugodi Gospodu, da postane istinski monah i sluga Božijeg oltara. Da on svoj krst iznese krotko i trpeljivo, mirno i blagodarno do kraja svoga monaškog podviga" rekao je otac Evtimije.

  POGLEDAJTE VIDEO: 


Jeromonah Jakov se zahvalio gostima koji su došli da sa njim proslave praznik nakon čega je priređena bratska trpeza za sabrane vernike.

  POGLEDAJTE VIDEO: 



*2: 16-17 I zapreti Gospod Bog čoveku govoreći: jedi slobodno od svakoga drveta u vrtu; ali sa drveta poznanja dobra i zla ne jedi, jer u koji dan okusiš od njega, smrću ćeš umreti. (Knjiga Postanja, prvi deo - Raj)



Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2016 ::    Molimo za navođenje izvora


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.