Predstavljena knjiga Sv. Sava u ruskom carskom letopisu

Izvor: Studio B, 21.Jan.2013, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena knjiga "Sv. Sava u ruskom carskom letopisu"

U Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve danas je predstavljena knjiga "Sveti Sava u ruskom carskom letopisu" kao svojevrsni izdavački poduhvat i najveće izdavačko otkriće srpskog izdavaštva u prošloj godini.

Knjiga, u izdanju Zavoda za udžbenike, predstavlja srpske strane iz unikatne monumentalne letopisne istorije sveta - najvećeg književnog spomenika iz 13. veka rađenog za prvog ruskog cara Ivana Groznog. 

Nazivajući ovu knjigu značajnom i velikom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << patrijarh Irinej je rekao da u njoj značajno mesto zauzimaju Srbi i naši preci od Nemanjića do boja na Kosovu. Knjiga, koju je priredio Milovan Vitezović, pokazuje koliko je Sveti Sava bio značajan "ne samo za našu istoriju, kulturu i crkvu, već koliko je i poštovan u nama bratskom ruskom narodu", kazao je patrijarh Irinej. 

Vitezović je naveo da knjiga predstavlja likovni opus našem svetitelju i da se još 80-ih godina prošlog veka, prilikom poseti Moskvi, zainteresovao za priređivanje ovog dela.  "Sveti Sava u ruskom carskom letopisu" podeljena je u tri dela - prvi se odnosi na Svetog Savi, drugi deo čine Rodoslovi srpskih vladara, a treći se odnosi na boj na Kosovu", kazao je Vitezović. 

Prema njegovim recima, bogato ilustrovana knjiga iz slike u sliku oslikava život Svetog Save, rađen prema Teodosijevom žitiju.  Knjiga je priređena trojezično - na ruskoslovesnko, ruskom i srpskom jeziku, naveo je Vitezović.   

Direktor zavoda za udžbenike Miloljub Albijanić je istakao da ova knjiga ima posebnu vrednost jer je objavljena uz blagoslov patrijarha Irineja. On je ukazao i da je njena veličina što nas usmerava da idemo putem koji je trasirao Sveti Sava. 

Istoričar umetnosti Anika Skovran je kazala da je ovo najznačajnija knjiga koja se kod nas pojvila i da će u svakoj biblioteci predstavljati svedočanstvo naše duhovne prošlosti. Ona je ukazala da je Ivana Groznog njegova baka, Ana Jakšić Glinska, uputila u njegovo srpsko poreklo.   

Prisutnima se kratko obratio i ministar kulture i informisanja Bratislav Petković koji je poručio da će ministarstvo otkupiti "značajan broj ovih knjiga". Predstavljanje knjige pratio je hor crkve Svetog Marka, a među gostima su bili i princ Aleksandar Karađorđević, crkveni verodostojnici, akademici i predstavnici kulturnog života.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Doprinos očišćenju duše

Izvor: Danas, 21.Jan.2013

Knjiga „Sveti Sava u ruskom carskom letopisu“, koja je na poslednjem Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga, prema oceni izdavača Zavoda za udžbenike, bila „izdavačko otkriće u srpskom izdavaštvu 2012.“, juče je predstavljena u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Nastavak na Danas...

Životopis Svetog Save

Izvor: Politika, 21.Jan.2013

Srpske strane počinju rodoslovima srpskih vladara prednemanjićkog i nemanjićkog perioda, a završavaju se Kosovskim bojem ..S blagoslovom patrijarha srpskog g. Irineja, „Zavod za udžbenike” iz Beograda objavio je knjigu: „Sveti Sava u ruskom carskom letopisu”. Knjigu, koja se najavljuje kao...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.