Predsednik Komisije: Dekoracija Hrama veliki događaj za Srbiju, Rusiju i ceo pravoslavni svet

Izvor: RTS, 18.Dec.2019, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Komisije: Dekoracija Hrama veliki događaj za Srbiju, Rusiju i ceo pravoslavni svet

Održano zaključno zasedanje Komisije za prijem izvedenih radova mozaičke dekoracije za Hram Svetog Save. Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko kazao je da poseban značaj izvedeni radovi imaju i ako se uzmu u obzir svi odnosi između Srbije i Rusije, i istorijski, i duhovni.
Hram Svetog Save na Vračaru u Beogradu postao je simbol srpsko-ruske saradnje, pokazuje ljubav između dva naroda i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dve pravoslavne crkve, kao i vekovne duhovne i bratske veze srpskog i ruskog naroda, poručeno je u Ruskom domu u Beogradu, gde je održano zaključno zasedanje Komisije za prijem izvedenih radova mozaičke dekoracije oltarskog prostora i centralnog dela Hrama Svetog Save.

Zasedanju su prisustvovali predstavnici Ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije, Ministarstva kulture Rusije, Ruske i Srpske pravoslavne crkve, Rosotrudničestva, Ruskog doma, kompanije "Gasprom njeft", kao i stručnjaci sa ruske i srpske strane.
Izrada oltarskog prostora i centralnog dela hrama u tehnici mozaika je završena, kao što je i planirano, do najvažnijeg datuma Srpske pravoslavne crkve - 800 godina autokefalnosti SPC, čiji je osnivač i prvi arhiepiskop Sveti Sava.
Ukupna površina mozaika oltara i centralnog dela hrama je skoro 2.000 kvadratnih metara, što, zajedno sa prethodno izrađenom kupolom, projekat uređenja enterijera Hrama Svetog Save čini jednim od najvećih primera mozaičke dekoracije u svetu.
Projekat je finansirala ruska kompanija "Gasprom njeft", a na izradi mozaičke kompozicije radio je kolektiv ruskih i srpskih umetnika, pod rukovodstvom narodnog umetnika Rusije Nikolaja Muhina.
Predsednik Komisije za prijem izvedenih radova mozaičke dekoracije oltarskog prostora i centralnog dela Hrama Svetog Save Aleksandar Vasiljevič Radkov, obraćajući se na zasedanju, kazao je da je za sve u Komisiji velika čast da učestvuju u tom projektu i istakao da to nije veliki događaj samo za Srbiju i Rusiju već za čitav pravoslavni svet.
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko kazao je da poseban značaj izvedeni radovi imaju i ako se uzmu u obzir svi odnosi između Srbije i Rusije, kako istorijski, tako i duhovni.
"Ovaj događaj je pogotovu značajan kada imamo u vidu situaciju u svetu i kako se sada pravoslavni hrišćanski svet nalazi pred izazovima. Ovo je težak čas u kojem smo svedoci raskola, kao i antipravoslavne atmosfere", naveo je Bocan-Harčenko.
Istakao je da je baš u takvom momentu važna izgradnja Hrama Svetog Save i dodao da to vidi kao "višu silu".
"Postoje više sile koje se brinu za jedinstvo u pravoslavlju, opstanak pravoslavlja i to nam daje snagu za budućnost", kazao je on.
Prema njegovim rečima, Hram Svetog Save važan je i za Rusku i Srpsku pravoslavnu crkvu i stajaće na bedemu odbrane pravoslavlja, kao i na bedemu buduće saradnje dve zemlje.
Bocan-Harčenko je kazao da značaj i veličinu projekta potvrđuje i veliki uloženi rad, kao i pažnja koja je sve vreme bila usmerena na napredak radova, pa i svakodnevno praćenje istih od strane predsednika Rusije i Srbije.
Zahvalio se kompaniji "Gasprom njeft" na ključnoj ulozi i pomoći u realizaciji ovog projekta i rukovodiocu projekta Muhinu, za kojeg je kazao da je veliki majstor svog zanata, koji je uspeo da manifestuje svu svoju genijalnost kroz ovaj projekat.
Hram se završava u godini kada SPC slavi osam vekova Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije kazao je da ima prijatnu čast i obavezu da prenese blagoslov patrijarha Irineja koji iz opravdanih razloga, iako je želeo, nije mogao danas da prisustvuje zasedanju.

Preneo je zahvalnost Irineja pre svega ruskom narodu, crkvi i državi koji, kako kaže, svoju ljubav prema našem narodu, crkvi, državi pokazuju na svaki način oduvek, a evo i sada.
Izrazio je radost SPC-a i patrijarha Irineja zbog jedne faze koja je završena na postavljanju mozaika u Hramu Svetom Savi na kupoli i dodao da je radost zbog završene dekoracije na oltaru veća zbog činjenice da se, posle mnogo decenija od kada je počeo da se zida, Hram završava u godini kada SPC slavi osam vekova od dobijanja autokefalnosti.
"Taj duhovni događaj - dobijanje autokefalije, ostavio je plodove i rezultate na svim drugim poljima života. Tim događajima Sveti Sava je postavio svetlost u centar našeg duhovnog života i odredio identitet našeg naroda, koji je pre svega duhovna stvarnost, a taj identitet je da su Srbi pravoslavni hrišćani i to čini nas Srbe da imamo isti duhovni identitet sa Rusima, kao i sa identitetom svih drugih pravoslavnih naroda", kazao je Porfirije.
Dodao je da dokle god pravoslavni narodi dele isti identitet pravoslavne crkve i duhovnosti, bez obzira na istorijske prilike i različitosti, uvek će biti jedan te isti narod.
"Upravo to da smo jedno pokazuje ljubav ruskog naroda, crkve i države koja se pokazuje konkretno i u izgradnji našeg najvećeg hrama - Hrama Svetog Save u Beogradu. Stoga je naša zahvalnost neizmerna i mi znamo da zapravo i ruski i srpski narod zajedno grade zajednički hram posvećen Svetom Savi", naveo je Porfirije.
Kaže da to pokazuje da u našoj duhovnosti nema naših i vaših hramova, već da su svi naši, odnosno zajednički.
Hram produbljuje duhovne veze i vekovnu saradnju srpskog i ruskog naroda Starešina podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu protojerej Vitalij kazao je da Hram Svetog Save, grandiozni projekat, svedoči o saradnji, ali se zahvaljujući njemu i produbljuju i šire duhovne veze i vekovna saradnja srpskog i ruskog naroda.
U ime Ruske pravoslavne crkve zahvalio se kompaniji "Gasprom njeft" i istakao da ona pokazuje da nije samo finansijski faktor već da utiče i na kulturnu i duhovnu sredinu i pokazuje saradnju između dva naroda.
Član Izvršnog odbora "Gasprom njefta" Aleksandar Dibalj istakao je da su ruski i srpski narod tokom dugog istorijskog perioda čuvali svoju saradnju, tople odnose i izrazio nadu da će tako biti i ubuduće.
Kako je kazao, "Gasprom njeft" u Srbiji posluje već deset godina i postao je jedan od najvećih investitora, ali to nisu samo investicije u ekonomsku sferu, već i u socijalne, gde ulažu sredstva kako bi se sačuvalo naše duhovno nasleđe.
"Kada zajedno završimo mozaičku dekoraciju to će biti jedno od najvećih takvih mozaičkih ukrašavanja, ne samo u pravoslavnom, već hrišćanskom svetu", kazao je Dibalj.
Istakao je da je za njega i kompaniju predstavlja čast što su mogli da učestvuju u izgradnji hrama koji je postao simbol srpsko-ruske saradnje i ljubavi i simboliše bratstvo dva naroda.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.