Praznici i promene vremena povećali broj moždanih udara

Izvor: RTS, 05.Jan.2019, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praznici i promene vremena povećali broj moždanih udara

U Srbiji godišnje oko 25 hiljada ljudi oboli od moždanog udara. Ovih dana za trećinu je više moždanih udara zbog prazničnih proslava i meteoroloških promena. Ako se pacijent javi na vreme, 90 odsto njih nastavi da živi normalno bez posledica.
U neurološkim ustanovama mnogo je više pacijenata sa moždanim udarom.

Marjana Vuković, neurolog u ustanovi " >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Sveti Sava", navodi da je za vreme praznika bio povećan broj pregleda i prijema, i da među njima ima mnogo mladih pacijenata.
"Smatramo da praznik tu deluje kao još jedan faktor rizika za nastajanje tog moždanog udara. Pacijenti se neadekvatno hrane u tom periodu. Naravno, i vreme ide na štetu osobama sa moždanim udarom", ističe Vukovićeva.
Slavica Jovanović iz Barajeva doživela je moždani udar pre tri dana. "Posle primljene terapije ja se dobro osećam. Mogu i da hodam, mogu i da pričam", kaže Jovanovićeva.
Za pacijenta su veoma važna tri sata od pojave prvih simptoma moždanog udara. Zato se ističe da se odmah jave lekaru kako bi se primenila trombolitička metoda i sprečio šlog.
Za dijagnostikovanje moždanog udara i primenu te metode koristi se skener i magnetna rezonanca.
"Ovih dana smo uradili jako veliki broj pregleda na magnentnoj rezonanci. Taj aparat se često kvari", radiolog Biljana Georgivska Brkić.
Specijalizovana ustanova "Sveti Sava" radi 24 sata, a godišnje primi oko osam hiljada pacijenata iz Srbije i regiona.
"Mi imamo često zastoje na dijagnostici, što nam predstavlja problem. Zato je prioritet obnavljanje postojeće opreme", navodi Milan Savić, direktor ustanove "Sveti Sava".
U Srbiji bi trebalo otvoriti još centara, angio-sala kako bi se rasteretile pojedine ustanove.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.