Ponovo održano Veliko crepajačko kolo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2016, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo održano "Veliko crepajačko kolo"

Nakon duže pauze u Crepaji je održana manifestacija "Veliko crepajačko kolo" koja je okupila oko 200 učesnika, među kojima i članove Kulturno umetničkog društva "Kolo" iz Austrije.

Prvo Crepajačko kolo odigrano je još 1993.godine, uporedo sa početkom održavanja sada već čuvene crepajačke Fijakerijade.

Smotra konja i fijakera uspela je do danas da održi tradiciju, dok je Crepajačko kolo imalo prekide, ali članovi Kulturno umetničkog društva „Sveti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sava" iz tog sela žele da toj manifestaciji vrate stari značaj.

"Tada su po selu išla kulturno-umetnička društva sa fijakerijašima, na ulicama su ih ljudi čekali sa posluženjem, pa su oni nešto zauzvrat odigrali i to je trajalo neke 2000. godine, ali posle se više nije održavalo i mi sad hožemo da vratimo taj običaj, da se prisetamo kako je nekada bilo", rekao je Branko Topolovački iz KUD-a "Sveti Sava" iz Crepaje.

Svoje umeće, fokloraši su zbog kiše morali da pokažu u školskoj sali, umesto na seoskom trgu, ali to nije sprečilo meštane da išta manje uživaju u izvođenju banaćanskog i užičkog kola.

Svoje koreografije predstavili su i članovi Kulturno umetničkog društva „Kolo" iz Austrije koji uveliko gostuju svuda po Srbiji, a ovo im je prva poseta Crepaji.

"Veliko crepajačko kolo" okupilo je oko 200 učesnika, starijih i mlađih, ali jednako spretnih i sa istom namerom da ta manifestacija nastavi sa održavanjem bez prekida.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.