Patrijarh počasni građanin Leskovca

Izvor: RTS, 26.Jan.2011, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh počasni građanin Leskovca

Patrijarhu srpskom Irineju uručena plaketa počasnog građanina Leskovca. Priznanje predstavlja znak odanosti Crkvi i svetosavskom narodu, rekao patrijarh.

Predsednik Skupštine grada Leskovca Živojin Stefanović uručio je plaketu počasnog građanina Leskovca patrijarhu srpskom Irineju, zbog posvećenosti razvoju duhovnosti i širenju mira, ljubavi i tolerancije među ljudima.

Primajući priznanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Patrijarh Irinej ocenio je da nagrada predstavlja znak odanosti Crkvi i svetosavskom narodu.

Patrijarh je istakao da je dodela priznanja počasnog građanina Leskovca priznanje crkvi i sveštenstvu za njihov doprinos u očuvanju kulture i vere, ali i narodu koji je imao iskrenu veru.

"Bez ostvarenja tih uslova ne bi ništa moglo da se ostvari, od podizanja novih do rekonstrukcije starih pravoslavnih hramova", istakao je patrijarh.

Patrijarh Irinej je rekao da je tokom tridesetpetogodišnjeg službovanja na jugu Srbije zavoleo taj kraj.

"Smatrao sam sebe duhovnim predvodnikom ovoga naroda koji me je, to sam osetio od prvih dana, iskreno prihvatio, a i ja sam njega iskreno smestio u ono najsvetije mesto svoga bića, u srce svoje", poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh je naglasio da je Leskovac grad vezan za oca naše tradicije i kulture, svetog Stefana Nemanju.

"Ovo je grad koji je cenio duhovne i hrišćanske vrednosti. Ono što bih želeo je da to ostane za svu njegovu budućnost", istakao je patrijarh.

Patrijarh je najavio da će uskoro i zvanično otići sa mesta prvog čoveka Niške eparhije, na kome se do sada nalazio.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

PATRIJARH IRINEJ POČASNI GRAĐANIN LESKOVCA

Izvor: Kurir, 26.Jan.2011

LESKOVAC - Skupština grada Leskovca dodelila je danas patrijarhu srpskom Irineju najviše gradsko priznanje - titulu počasnog građanina tog grada...Kako se navodi u obrazloženju nagrade, patrijarhu je počasna titula uručena zbog "posvećenosti razvoju duhovnosti i širenju mira, ljubavi i tolerancije...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.