Patrijarh Porfirije uručio Vučeliću orden Svetog Save

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2021, 20:20

Patrijarh Porfirije uručio Vučeliću orden Svetog Save

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uručio je danas orden Svetog Save drugog reda glavnom i odgovornom uredniku "Večernjih novosti" Miloradu Vučeliću.

U odluci Svetog Arhijerejskog Sinoda, koja je pročitana na ceremoniji uručenja u Partrijaršiji, navodi se da se, na predlog patrijarha Porfirija, visoko odlikovanje SPC Vučeliću dodeljuje za višegodišnju uspešnu saradnju, novinarski profesionalizam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i afirmaciju hrišćanskih vrednosti i vrlina.

Patrijarh je kazao da je Vučelić odlikovan zbog "svega što je tokom više decenija činio za Crkvu, a pre svega, jer je, kako je istakao, otvorio vrata i dao prostora Crkvi da izađe iz svojevrsnog getoa u odnosu na javnost u našoj zemlji, ali i u odnosu na javnost izvan granica naše zemlje".

Podsetio je da je Vučelić u saradnji sa episkopom bačkim Irinejem organizovao serijal "Bukvar pravoslavlja" i tako omogućio Crkvi da, kako je rekao, sama o sebi svedoči, kao i da novine na čijem je čelu danas daju mogućnost da Crkva svedoči o sebi i kaže koji je njen sistem vrednosti, kao i da taj sistem vrednosti stavi na ravan poređenja sa drugim sistemima vrednosti.

"Smatram ovo priznanje kao apel da istinskom energijom i mladalačkom snagom koja ne zavisi od uzrasta, nego je plod našeg odnosa sa Bogom, nastavimo i dalje svi zajedno da svedočimo Hrista raspetog i vaskrslog koji je početak i kraj, i smisao postojanja svakoga od nas pojedinačno, ali i čitavog ljudskog roda i čitavog sveta sve tvorevine", rekao je patrijarh, navodi se u saopštenju SPC.

Vučelić je zahvalio na priznanju i naglasio da je čast primiti orden koji nosi ime srpskog princa, monaha, diplomate, pisca i državnika Rastka Nemanjića, Svetog Save.

Ocenio je da su zapanjujuće sličnosti i moguće paralele Savinog vremena i muka srpske srednjovekovne države sa savremenim rešenjima i raskršćima u ovom trenutku, kako kaže, sudbinski važnim za srpski narod i njegovu budućnost.

"On je postupao mudro i promišljeno i njegovi izbori kako je vreme potvrdilo bili su delotvorni i za Srbe spasonosni. Kako ćemo mi, njegova duhovna deca, to vagati i koliko celishodne izbore praviti, pokazaće budućnost", kazao je Vučelić.

Naglasio je da je odlikovanje velika dužnost i velika čast.

"Svi mi u životu i radu delamo i nastupamo sa ramena naših predaka, ali i podržani ramenima naših savremenika", rekao je Vučelić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.