Izvor: Politika, 12.Apr.2015, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej preuzeo Blagodatni oganj

BEOGRAD - U prisustvu velikog broja vernika, patrijarh srpski Irinej svečano je u Hramu Svetog Save preuzeo Blagodatni oganj koji je prethodno veče državno-crkvena delegacija prenela iz Jerusalima u Beograd.

Svečanom dočeku prisustvovao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, savetnik predsednika Oliver Antić, ministar pravde Nikola Selaković, ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, uz postavljenu Gardu Vojske Srbije.

Nakon što je preuzeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << oganj, patrijarh Irinej je sa predsednikom Nikolićem u hramu zapalio sveće i fenjere plamenom sa Ognja, koji je sveštenstvo zatim iznelo iz Hrama kako bi vernici mogli da od njegovog plamena upale svoje sveće.

Nakon toga patrijarh, Irinej i predsednik Nikolić poveli su litiju oko Hrama uoči ponoćne Uskršnje liturgije.

Oganj, koji nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Uskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja.

Uvek se naglašava da se plamen pali sam od sebe, odnosno da ga ne pali patrijarh.

Za pravoslavne hrišćane silazak Blagodatnog ognja, koji se sa snopova sveća koje drži u rukama jerusalimski patrijarh prenosi vernicima, potvrda je istinitosti Hristovog vaskrsenja.

Tanjug

objavljeno: 12.04.2015.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava,   Tomislav Nikolić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.