Patrijarh Irinej osveštao Crkvu Sv. Save u Zagrebu

Izvor: S media, 09.Jun.2012, 09:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Irinej osveštao Crkvu Sv. Save u Zagrebu

Služenjem liturgije i osveštanjem crkve Svetog Save, koja se nalazi u okviru novosagrađene zgrade gimnazije "Kantakuzine Katarine Branković" i duhovnog centra na brdu Sveti Duh u zapadnom delu Zagreba patrijarh Irinej i članovi Svetog arhijerejskog sinoda SPC završavaju svoju trodnevnu posetu Zagrebu.

"Zagreb i Hrvatska treba da se ponose ovom gimnazijom", rekao je patrijarh Irinej u obraćanju okupljenim vernicima, ističući da ta gimnazija omogućava svima >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koji žele znati više o pravoslavlju, bili oni pripadnici srpskog ili drugih naroda, da to i ostvare.

"I mi u Srbiji trebalo bi da sledimo taj primer, jer to znači mnogo za omladinu koja se vraća veri i u sve većom broju dolazi na verska dešavanja", rekao je patrijarh.

Patrijarh razgovarao sa Josipovićem i Milanovićem (VIDEO)

Patrijarh Irinej u Hrvatskoj (FOTO, VIDEO)

Patrijarh odlikovao Kusturicu (FOTO)

Govoreći o svojoj trodnevnoj poseti, on je izrazio zadovoljstvo što SPC u Hrvatskoj ima dobar tretman.

"Značajno učešće u našoj poseti uzeli su rimokatolici, od crkvenih i državnih vlasti do samog grada. To znači da grad Zagreb računa na naš narod", rekao je patrijarh srpski.

Tokom prve službene poste patrijarh i članovi Svetog arhijerejskog sinoda SPC, kao i njihov domaćin mitropolit Jovan, imali su susrete s nadbiskupom zagrebačkim kardinalom Josipom Bozanićem i stalnim većem Hrvatske biskupske konferencije, na kojima su se saglasili o potrebi rešavanja ratnog nasleđa, od potrebe povratka svih na svoja ognjišta do razrešenje sudbine više od 1.800 nestalih svih nacionalnosti u ratu u Hrvatskoj.

Patrijarh i članovi Sinoda juče su se sreli i s predsednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem.

Oni su u četvrtak prisustvovali i akademiji povodom službenog otvaranja nove zgrade gimnazije u kojoj se nastava odvija od početka školske godine 2011/12. godine. Sama gimnazija počela je s radom 2005. godine.

(Tanjug, Foto: Beta)
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh Irinej:Zagreb računa na Srbe

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jun.2012

ZAGREB -..Služenjem liturgije i osveštanjem Crkve Svetog Save, koja se nalazi u okviru novosagrađene zgrade Gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković" i duhovnog centra na brdu Sveti Duh u Zagrebu, patrijarh Irinej i članovi Svetog arhijerejskog sinoda SPC završavaju trodnevnu posetu Zagrebu..."Zagreb...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.