Otvorena izložba Srbija i Rusija u Velikom ratu

Izvor: RTS, 25.Sep.2017, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba "Srbija i Rusija u Velikom ratu"

U kripti Hrama Svetog Save u Beogradu otvorena je izložba fotografija i dokumenata "Srbija i Rusija u Velikom ratu".
Autor postavke je Dušan Babac, a izložba je organizovana u saradnji Hrama Svetog Save i Fonda Kraljevski dvor, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.
Izložba "Srbija i Rusija u Velikom ratu" bavi se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tematikom savezništva Srbije i Rusije u Prvom svetskom ratu i predstavlja svojevrstan istorijski pregled o vojnim vezama i odnosima dva bratska naroda.
Nastala je sa ciljem da se osvetle neke malo poznate epizode iz te epohe, imena i lica njenih aktera u vreme obeležavanja stogodišnjice od početka rata kakav svet do tada nije video.
Pored više od 250 fotografija, ova izložba je propraćena i bogatom dokumentarnom građom.
Postavka je podeljena u nekoliko celina i to: predistorija savezništva, ruska vojna pomoć Srbiji za vreme Prvog svetskog rata, ruske ekspedicione snage na Solunskom frontu, srpske dobrovoljačke divizije u Rusiji, srpski i jugoslovenski pukovi u Rusiji u vreme građanskog rata, Karađorđevići i Romanovi.
Izložbu je otvorio princ Aleksandar Karađorđević.
Ceremoniji otvaranja prisustvovali su princeza Katarina, vikarni episkop patrijarha Irineja episkop moravički Antonije, Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin, predstavnici diplomatskog kora, kao i brojne druge ugledne zvanice iz sfere kulture i umetnosti.
Izložba će biti otvorena za posetioce do petka, 29. septembra.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.