Izvor: JUGpress.com, 26.Jan.2021, 20:37

Održana Svetosavska akademija u Svetosavskom domu

NIŠ

U ponedeljak 25. januara, sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog  Arsenija, održana je Svetosavska akademija u Svetosavskom domu, pri Sabornom hramu u Nišu, u čast Svetog Save, prvog srpskog prosvetitelja, princa, monaha, književnika, diplomate i prvog Arhiepiskopa autokefalne Srpske Pravoslavne Crkve.

 Akademija je otvorena himnom Srbije u izvođenju hora Niške crkvene pevačke družine „Branko” u prisustvu  Episkopa niškog Arsenija, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << gradonačelnice Niša  Dragane Sotirovski, predstavnika gradskih vlasti i lokalne samouprave, rektora Univerziteta u Nišu  profesora dr Dragana Antića, rektora Bogoslovije Svetih Kirila i Metodija u Nišu protojereja-stavrofora Milutina Timotijevića, predstavnika vojske, sveštenstva i građana Niša i okoline.

                                  “U ličnosti Svetog Save sabrana je sva kultura, sva nauku, istorija, književnost našega naroda, a on sam na taj način postao je zbirna imenica svih nas zajedno, personofikacija svega plemenitog i dobrog u našem rodu“, istakao je u svom pozdravnom govoru Vladika Arsenije.

                                Ovogodišnji besednik je bio profesor dr Milovan Bratić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, koji je sve prisutne podsetio na prosvetiteljski i učiteljski doprinos Svetoga Save.

                              „Kao što sam već na početku svog obraćanja rekao ja dolazim sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, sa institucije koja u središtu svoje struke i nauke ima čoveka sa svojim Bogom datim dobrima i talentima. Decenijama i vekovima smo učeni da je u zdravom telu zdrav duh,  da je snaga naših mišica preduslov zdravom duhu. Međutim brojni su primeri iz vrhunskog sporta, ali i rekreativnih aktivnosti, u kojima se pokazalo da snaga duha i istinska vera u Boga daje, rekli bismo, nadčovečansku fizičku snagu i moć. Pokazalo se da je snaga duha zapravo preduslov zdravog tela i najviših fizičkih postignuća“, kazao je Bratić.

                             Učesnici umetničkog programa bili su NCPD „Branko” pod dirigenstkom palicom Sare Cincarević, Dečje-omladinski crkveni hor „Branko” sa dirigentom Jovanom Mikić, Dečja dramska sekcija koju je pripremila  Suzana Milovanović i po prvi put novoosnovani crkveni orkestar „Branko“ iz Leskovca, koji su izmamili dug apaluz prisutnih zvanica, kojih je ove godine bilo u ograničenom broju, zbog mera bezbednosti protiv pandemije virusa korona.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.