Izvor: JUGpress.com, 27.Jan.2021, 23:36

Održana Svetosavska akademija

LESKOVAC

I ove godine domaćin Svetosavske akademije bilo je Narodno pozorište, a organizator manifestacije Osnovna škola „Milutin Smiljković“ iz Vinarca. Svetosavske povelje su uručene komandantu Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću, Kovid centru u okviru Opšte bolnice Leskovac, Zavodu za javno zdravlje i Domu zdravlja Leskovac. Direktor škole „Milutin Smiljković“ Dejan Cakić kaže da su, kao organizatori, imali >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << mnogo planova za realizaciju brojnih aktivnost, ali zbog trenutne epidemiološke situacije ti planovi nisu mogli biti realizovani u potpunosti. Danas u vreme brzih promena, kada je informacija brza kao svetlost, tako da nam često i izmiče mi moramo da se zaustavimo i sagledamo gde smo, kuda idemo i šta želimo da stignemo. Mi taj put znamo. jer mi stvaramo buduće generacije ove države.”

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović u svom obraćanju naznačio je da je stvarajući našu državu, Sveti Sava istovremeno stvarao srpsku crkvu i kulturu, širio mir i ljubav.

„Vera je očuvala srpski narod, a ovaj veliki prosvetitelj nam je svojim primerom pokazao da lepa reč, miroljubivost i prosvećenost mogu doprineti ostvarenju viših ciljeva. Na nama je da ovaj primer sledimo, ukoliko želimo da unapredimo naše društvo. Pored negovanja vrednosti svetosavlja lokalna samouprava grada Leskovca neumorno radi na poboljšanju uslova obrazovanja. Ove školske godine smo se uverili da su savremeni uslovi rada u školi veoma značajni, kao i fleksibilnost i spremnost nastavnog kadra. Leskovačke škole su uspele da se prilagode novonastaloj situaciji i ja vam svima na tome čestitam i zahvaljujem u svoje ime, ali i u ime svih učenika i roditelja. Vi ste svojim posvećenim radom i verom u prosvetiteljske vrednosti pokazali da ste dostojni naslednici Save Nemanjića.“

Starešina hrama Svete Trojice Dalibor Stefanović je rekao da se o Svetom Savi najčešće priča kao prosvetitelju, a u korenu te reči je reč sveti, svetitelj.

„Uvek kada govorimo o njemu treba da se prisetimo da moramo krenuti njegovim putem. Osim znanja koje prosvetni radnici prenose imaju obavezu i da svedoče vrednosti Svetog Save i prenose ljubav koja ga je pratila na njegovom putu. Veličina njegove ličnosti, u kojoj su se stekli mnogi darovi, ljubavi prema Bogu i ljudima. Uvek kada govorimo o njemu treba da se prisetimo da hodimo tim putem. Drago mi je što ispred mene stoje ljudi koji se trude da doprinesu svom okruženju.“

Na kraju manifestacije okupljenima su se predstavili učenici nagrađani na likovnom, literarnom i recitatorskom konkursu.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.