Oda otadžbini

Izvor: Vesti-online.com, 28.Maj.2019, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oda otadžbini

Završetak školske godine srpski đaci u Italiji pamtiće po neverovatnom umetničkom doživljaju. Naime, u subotu, u Valdanju, pokraj Vićence, u organizaciji srpske dopunske škole "Sveti Sava" u Cinema teatro Super održana je predstava povodom završetka školske godine. Priredbu su pripremile vredne učiteljice Jelena Jovanović i Ivana Marjanović. Učestvovalo je oko 160 učenika iz Vićence i okolnih gradova koji su deo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dopunske škole - Skio, Arzinjano, Tori di Kuartezolo, Basano del Grapa, Alonte, Valdanjo.

Prisustvo starešine parohije Sveti Luka sveštenika Dalibora Đukića i predstavnika udruženja bio je podsticaj da u svečanoj atmosferi đaci pokažu kako se ćirilica voli i čuva. Publika koju su činili roditelji, bake, deke i prijatelji škole, pratila je umeća i veštine svojih najdražih. Kolaži stihova, igrokaza, pevanja povezani su u jednu celinu.

Deca su sa mnogo žara, entuzijazma i rodoljublja kazivali stihove i pevali o domovini, njenom bogatstvu, a ponajviše o ćirilici, kao najlepšem i najdražem pismu na svetu, jer u italijanskoj školi pišu latinicom. Predstavljeni su radovi naših đaka koji su se našli u Zborniku književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore.

Jezik i pismo su osnovna obeležja naše kulture i ma koliko daleko bili od domovine i ognjišta, moramo negovati to nacionalno blago, jer asimilacija je nešto najgore što može da nas zadesi, zato se zahvaljujemo našem Ministarstvu za prosvetu što odvaja iz budžeta sredstva kako bi ova dopunska škola opstala i našoj deci pružila mogućnost da nauče da i znanjem vole domovinu, opšti je zaključak ove divne priredbe.

Deca su spremila i skroman poklon za učiteljicu Ivanu Marjanović, koja je ove godine završila svoje radno iskustvo u Italiji i vraća se u domovinu da tamo nastavi svoju plemenitu misiju. Na kraju priredbe učenicima su podeljene knjižice i diplome, a učenicima koji su završili osmi razred - svedočanstva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.