Niški đaci i Vukova diploma - nekada merilo znanja, sada statusni simbol i stvar prestiža

Izvor: JužneVesti.com, 08.Jul.2022, 09:03

Niški đaci i Vukova diploma - nekada merilo znanja, sada statusni simbol i stvar prestiža

Osmi razred u Nišavskom okrugu ove godine završilo je oko 3.300 učenika, a njih 580 su “vukovci”. Iz organizacije “Nauči me” smatraju da je reč o visokoj cifri na nivou okruga, da se Vukova diploma svela na statusni simbol i da više nije merilo znanja. Od 48 osnovnih škola u Nišu i okolini, malu maturu najbolje su odradili učenici OŠ “Car Konstantin”, a najlošije đaci niške OŠ “Vuk Karadžić”.

Kao i prošle godine, najviše “vukovaca” u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na ukupan broj đaka ima niška škola “Sveti Sava”. Čak 45 od 125 maturanata te škole dobilo je Vukovu diplomu.

Tradicionalno najviše nosilaca Vukove diplome u školi "Sveti Sava"; Foto: T. R. I u školama “Učitelj Tasa” u Nišu i “Vojislav Ilić Mlađi” u Humu trećina onih koji su završili osmi razred su “vukovci”, a skoro trećina od ukupnog broja đaka dobila je tu diplomu i u školama “Dušan Radović” i “Car Konstantin”.

Iz organizacije “Nauči me” kažu da je sam način dodeljivanja Vukove diplome diskutabilan jer nemaju svi nastavnici iste kriterijume za "peticu".

Nesporno je da imamo veliki broj talentovane i pametne dece u Srbiji, ali ono što se javlja kao potencijalni problem pri dodeljivanju Vukovih diploma jeste činjenica da ne postoje jasni kriterijumi za ocenjivanje - ono što je nekom nastavniku ocena 5, neko drugi bi možda ocenio ocenom 3. Neujednačenost kriterijuma u ocenjivanju može da se javi kako unutar jedne škole tako i na nivou svih škola - objašnjavaju iz te organizacije.

Drugi problem koji navode je to što, prema Zakonu, i učenik koji u dnevniku iz nekog predmeta ima nekoliko “dvojki”, “trojki” i jednu “peticu” može da ima zaključnu ocenu 5.

To ne samo da ostavlja prostora nastavnicima da budu “darežljivi”, već i roditeljima da vrše pritisak na različite načine kako bi njihovo dete dobilo maksimalnu ocenu - kažu iz “Nauči me”.

Diskutabilan način ocenjivanja; Ilustracija; foto: A. K.Veliki broj “vukovaca” u Nišu i okolini, dodaju, povlači pitanje šta danas znači Vukova diploma i koju vrednost ona ima.

Rezultati male mature i PISA testiranja, kako navode, pokazuju često drugačiju sliku u odnosu na brojne “vukovce”.

Često najviše ocene ne podrazumevaju i funkcionalnu upotrebu stečenog znanja što pokazuju niski rezultati Srbije na PISA testiranju u poređenju sa drugim državama, a s druge strane i rezultati testa na kraju osnovne škole često zadaju “glavobolju” učenicima koji u krajnjem zbiru postižu niže uspehe nego pređašnje generacije - pojašnjavaju iz organizacije “Nauči me”.

Zaključuju da je u današnje vreme Vukova diploma više statusni simbol nego stvarni pokazatelj izuzetnosti nekih učenika, kao i da njeni nosioci nemaju nikakve pogodnosti u odnosu na druge vršnjake.

Da je Vukova diploma stvar prestiža ili stare slave govori nam, takođe, činjenica da iako nemaju pogodnosti, đaci, kao i njihovi roditelji, se i dalje utrkuju da dobiju istu - kažu iz organizacije.

Poručuju đacima i roditeljima da se ne oslanjaju na Vukovu diplomu kao glavno merilo uspeha, a nastavnicima ukazuju na važnost sistematičnog ocenjivanja koje bi bilo jednako za svu decu.

Đaci škole "Car Konstantin" najuspešniji na prijemnom; foto: T. R.Kada je reč o uspehu niških osmaka na prijemnom, maturanti Osnovne škole “Car Konstantin”, koji su se u Nišavskom okrugu najbolje pokazali ove godine, zaradili su u proseku 30,51 od mogućih 40 poena. Slede ih vršnjaci iz škole “Dušan Radović” sa 30,28 bodova.

Svi ostali imaju prosečno ispod 30, dok je prošle godine čak devet škola u okrugu imalo prosek veći od te cifre.

Osim učenika škole “Vuk Karadžić”, čiji je prosečan broj bodova na prijemnom tek 15,01, zadaci su bili teški i đacima škole “Stevan Sinđelić” u Kamenici, koji su zaradili 17,4 poena. Ispod 20 imali su još i maturanti škole “Jastrebački partizani” u Merošini - 19,68.

Nastavak na JužneVesti.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.