Izvor: JUGpress.com, 02.Jun.2023, 09:47

Na Muzičkom ediktu 800 učesnika iz 12 zemalja

NIŠ

Od 4. do 7. juna u niškom Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na Apostole i na platou ispred Svetosavskog doma održaće se, osmi po redu, Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“.

                                   U toku četiri festivalske večeri, publika će imati priliku da čuje raznovrstan muzički program u izvođenju sedamnaest horova iz dvanaest zemalja, Srbije i inostranstva kao i domaćina i organizatora >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Niške crkvene pevačke družine “Branko”.

                                 Horovi iz Srbije, Španije, Italije, Nemačke, Palestine, Indije, Rumunije, Crne Gore, Vatikana, Republike Srpske, Poljske, Severne Makedonije predstaviće izvođenjem, svoju duhovnu i svetovnu nacionalnu tradiciju.

                               U nedelju 4. juna, horovi učesnici će zajedno pevati na Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji na praznik Silaska Svetog Duha na Apostole u niškom Sabornom hramu. Takođe, 4. juna, na kraju prve festivalske večeri, zajedničkim nastupom hora Radio televizije Srbije, hora Fakulteta umetnosti u Nišu, hora NCPD “Branko” i Državne filharmonije iz Severne Makedonije- Skoplje, biće izvedena Fantazija za klavir, hor i orkestar u ce-molu op. 80 Ludviga van Betovena.

                              Pored izvođenja Betovenove “Fantazije”, veliko intersovanje muzičke javnosti je izazvao dolazak hora “Sikstinske kapele” iz Vatikana, kao i nastup Eparhijskog hora kalkutskih škola iz Kalkute u Indiji (Anglikanska crkva).

                              Posebnost ovogodišnjeg festivala „Muzički edikt“ je učešće horova koji izvode duhovnu muziku različitih hrišćanskih konfesija, rimokatoličke, anglikanske i pravoslavne. Hor Radio televizije Srbije, imaće i samostalan nastup drugog dana festivala u niškom Sabornom hramu.

                                 Poslednjeg dana festivala, pored domaćina, hora NCPD „Branko“ iz Niša, nastupiće hor Univerziteta u Varšavi, Srpsko crkveno pjevačko društvo „Bogoljublje“ iz Doboja-Republika Srpska, Leskovačka crkvena družina „Branko“, i sa blagoslovom NJegovog Blaženstva Arhiepiskopa ohridskog i makedonskog  Stefana, Kamerni hor Sveti Kliment Ohridski iz Skoplja-Severna Makedonija.

                              Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“ organizuje se u cilju promocije Niša kao rodnog grada cara Konstantina, značajnog mesta na hrišćanskoj karti sveta, tačke preseka na starom rimskom putu za Konstantinopolj, vezi između istoka i zapada. Festival se organizuje u cilju promocije sveukupne kulture Republike Srbije kroz njen doprinos organizaciji proslave 1700. god. od donošenja Milanskog edikta na globalnom nivou.

                            Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski poručila je u Svetosavskom domu, na konferenciji za medije na kojoj je najavljen ovogodišnji program, da kako se grad širi i postaje finansijski jači tako raste i ova gradska manifestacija.

                         „Ponosna sam na festival koji omogućava da velikom broju učesnika, od kojih mnogi dolaze iz dalekih zemalja i prvi put su naši gosti, predstavimo Niš u najboljem svetlu“, rekla je Sotirovski, a objavljeno je na zvaničnom sajtu Grada Niša.

                      Direktorka festivala Sara Cincarević najavila je da će na platou u porti i u Sabornom hramu nastupiti 800 učesnika iz 12 zemalja. Prvi put će Nišlije moći da čuju Hor Sikstinske kapele iz Vatikana koji dolazi uz odobrenje Pape, zatim Hrišćanski hor kalkutskih škola iz Indije, a posle 16 godina u Srbiji ćemo ugostiti i članove Makedonske filharmonije.

                   Hadži Jakov Milutinović, član Crkveno pevačke družine “Branko” koja postoji već 136 godina, govoreći o prvoj večeri festivala rekao je da će u izvođenje Fantazije za klavir Ludviga Van Betovena biti uključeno oko 200 izvođača. Zajedno će nastupiti horovi Radio televizije Srbije, niške Crkveno pevačke družine “Branko” i Fakulteta umetnosti u Nišu, kao i Filharmonija Severne Makedonije i domaći solisti.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.