Na Mošti fešti se igralo i kolo

Izvor: Vesti-online.com, 16.Okt.2017, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Mošti fešti se igralo i kolo

U Vidnauu kraj Altštetena u istočnoj Švajcarskoj, nedavno je organizovana 9. po redu Mošti fešta (Moschti), koja se održava, svake treće godine. Na ovoj manifestaciji učestvovao je i Srpski kulturni klub "Sveti Sava" iz Altštetena.

Članovi ovog udruženja, na čelu sa predsednikom Ljubišom Mirićem su na svom štandu predstavili naše specijalitete, a folklorna sekcija je odigrala splet srpskih igara, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u kolo su se potom, uključili i posetioci Švajcarci.

Ova priredba, ili bolje rečeno vašar organizuje se uvek u oktobru povodom berbe krušaka, jabuka i grožđa u ovom selu.

- Ovo je "najluđa" fešta u regionu, koja ima tradiciju dužu od 30 godina, a ideju je pokrenuo jedan vinogradar. Tokom ceđenja grožđa u njegovom dvorištu se pilo i jelo i došlo do ideje da se to tradicionalno obeleži svake treće godine. Ovo je velika organizacija i tu prodefiluje između 15.000 i 20.000 ljudi za tri dana koliko traje manifestacija - kaže za "Vesti" Ljubiša Mirić.

Na priredbi je radila velika ekipa članova kluba.

- Pomažemo na svakoj manifestaciji kod servisa. Celog dana se okretao ražanj, radio roštilj, a gosti, mahom Švajcarci, ali i drugi stranci koji žive ovde uživali su u našim specijalitetima, tako da su se više puta u toku dana stvarale velike gužve na štandu - pohvalio se Mićo Obrenović rodom iz Zvornika, jedan od članova kluba "Sveti Sava".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.