Misterija izborne vreće

Izvor: Politika, 16.Maj.2012, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misterija izborne vreće

Umesto u šest vreća, listići sa biračkog mesta broj 57 stigli su u pančevačku izbornu komisiju u tri vreće, pa su prepakivani

Pančevačko više tužilaštvo i dalje pokušava da razreši misteriju izborne vreće koja je nestala na putu od biračkog mesta broj 57 u Osnovnog školi „Sveti Sava” u Pančevu do Republičke izborne komisije, a završila u kampanji za drugi krug predsedničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izbora.

U vreći je bilo 2.109 glasačkih listića. Na jednom broju ukradenih važećih listića, kako se sumnja, dodatno su zaokruživani redni brojevi ispred imena ili lista, crtane su „čiča Gliše” i dopisivana imena.

U istrazi je već saslušano nekoliko desetina ljudi, najpre članovi biračkog odbora i Gradske izborne komisije, kao i svi koji su učestvovali u pakovanju i nošenju materijala. Sa sigurnošću je utvrđeno da su zapisnici sa biračkog mesta autentični. Nije bilo nikakvih nepravilnosti tokom glasanja i prebrojavanja glasova. Svi članovi biračkog odbora su potpisali zapisnik i izjavili u policiji da su to njihovi potpisi. Zapisnik je veštačen i utvrđena je njihova autentičnost.

– Džak je nestao posle izbora. Sve se dogodilo posle brojanja i sačinjavanja zapisnika, ali nije još jasno kad i gde je džak ukraden. Oni koji su ga ukrali pravili su od važećih listića nevažeće, tako da su praktično uništili važeće listiće – kaže naš izvor blizak istrazi.

Redakcija „Politike” uspela je da stupi u kontakt sa predsednicom biračkog odbora na mestu broj 57, Dušankom Jovanović iz Srpske radikalne stranke. Ona je rekla da ne može da daje izjave za medije i prekinula telefonsku vezu.

Osnovna škola „Sveti Sava”, u kojoj je biračko mesto 57, nalazi se u pančevačkom naselju Misa i udaljena je tri kilometra od centra grada gde je smeštena Gradska izborna komisija u zgradi opštine Pančevo.

Istraga je utvrdila da je vreće sa biračkog mesta do zgrade opštine Pančevo odvezao svojim automobilom član biračkog odbora iz Srpske napredne stranke, kao i da je sa njim u vozilu bila Jovanovićeva iz SRS-a, kao predsednik biračkog odbora. Kamere u holu zgrade opštine snimile su njihov ulazak u zgradu sa vrećama i, kako saznajemo, sve što se vidi na snimku poklapa se sa njihovim iskazima u istrazi.

– Nosili su tri vreće, a treba da ih bude šest. Nisu oni jedini koji nisu poštovali proceduru pakovanja. Na svakom biračkom mestu u Vojvodini bilo je šest glasačkih kutija, za predsedničke, parlamentarne, dve za pokrajinske, i još po jedna za opštinske izbore i za mesne zajednice. Zato je svaki birački odbor imao obavezu da listiće spakuje u šest vreća. Međutim, oni su sa biračkog mesta broj 57 došli u zgradu opštine sa tri vreće. Rečeno im je da moraju da prepakuju listiće i tamo su, na licu mesta, dobili tri vreće za prepakivanje. Na snimku se vidi da su sortirali i prepakivali listiće, ali i da je sve uredno predato Gradskog izbornoj komisiji. Od tih šest vreća, dve treba da idu u RIK a stigla je samo jedna – kaže naš izvor upućen u istragu.

Od zaposlenih u opštini Pančevo, koji su radili u postizbornoj noći, saznajemo da je „u jednom momentu, negde oko četiri sata ujutru, došlo do zagušenja u sali sa džakovima” i da u toj gužvi članovi Gradske izborne komisije nisu uspevali da sačine zapisnike o primopredaji materijala sa biračkih mesta. Međutim, zapisnik sa biračkog mesta broj 57 je sačinjen i sve je bilo potpuno regularno.

– Džakovi su stajali tu negde, u sali, koja je pokrivena kamerama. Neki momci su ih unosili, ali nemoguće je da bilo ko iz zgrade opštine izađe sa džakom a da kamere to ne snime – kaže naš izvor blizak Gradskoj izbornoj komisiji u Pančevu.

Onaj ko je ukrao džak sa glasačkim listićima, ako bude otkriven, biće krivično gonjen za uništavanje rezultata o glasanju. Ukoliko je to član biračkog odbora ili osoba koja vrši dužnost u vezi sa izborima, mogu biti kažnjeni zatvorom od tri meseca do tri godine. Međutim, ako je džak ukrao neko ko nije imao nikakvu dužnost u vezi sa izborima, onda mu preti kazna do godinu dana zatvora.

Ako se pronađe krivac, biće zanimljivo utvrditi i pitanje motiva za ovakvo krivično delo.

A. Petrović

objavljeno: 16.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.