Izvor: KraljevoPress.com, 07.Jan.2012, 01:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mir Božji - Hristos se rodi!


U pravoslavnim hramovima širom Srbije večeras su služene liturgije i zapaljeni badnjaci, čime je obeleženo Badnje veče i najavljen najradosniji hrišćanski praznik - Božić.
Badnji dan u Beogradu obeležen je u Hramu Svetog Save na Vračaru, ispred koga je patrijarh srpski Irinej osveštao i zapalio badnjak, a potom predvodio večernje bogosluženje kome je prisustvovao veliki broj građana.
Poglavar Srpske pravoslavne crkve je poželeo >> Pročitaj celu vest na sajtu KraljevoPress.com << vernicima srećan Badnji dan i Božić i poručio da je badnjak simbol i prvi vesnik najradosnijeg događaja - rođenja Isusa Hrista.

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Isusa Hrista, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena.
Badnjak je, po pravilu, mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.
Badnji dan i Božić obeležavaju 6. i 7. januara pravoslavni vernici koji poštuju stari, Julijanski kalendar.

Nastavak na KraljevoPress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KraljevoPress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KraljevoPress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.