Liturgija pomirenja SPC i MPC; Porfirije: Zaceljena rana raskola sa makedonskom crkvom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2022, 06:29

Liturgija pomirenja SPC i MPC; Porfirije: Zaceljena rana raskola sa makedonskom crkvom

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije poručio je danas, na liturgiji pomirenja sa makedonskom crkvom, da je posle 55 godina zaceljena duboka i bolna rana raskola sa tom crkvom i da je ovo veliki dan i čudo Božije.

"Radujmo se i veselimo se, radujmo se braćo i sestre jer se danas raduje punoća crkve, nebo i zemlja, svi sveti se raduju, svetitelj Sava i svi koji su zasađeni u njegovom korenu", rekao je Porfirije u Hramu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Svetog Save u Beogradu, gde je služio liturgiju pomirenja zajedno sa arhiepiskopom ohridskim i makedonskim Stefanom i arhijerejima obe crkve.

Patrijarh je istakao da je raskol sa braćom iz Severne Makedonije trajao 55 godina i da je SPC čekala svaki dan da se ta bolna rana zaceli.

"Ne postoji ništa što možemo sami isceliti, ne može samo našim moćima, sada je rana isceljeno i to je čudo Božije i dar Božiji. Kada trpimo, to može biti izraz promisli Božija, najčešće je posledica našeg izbora i pogrešnih koraka, a rana onda biva opet kao pedagoška mogućnost, a mi smo je iskoristili i razumeli da je rana naneta našim postupanjem i zato se obratili molitvama Bogu i Svetom Savi", istakao je Porfirije.

Kaže da je sada naša radost neizmerna i izraz ljubavi Božije.

"Evo ovaj poziv braće i sestara iz Srbije i Severne Makedonije - srce našeg naroda je kucalo za sve nas, ritmom Hristovim. To nam pokazuje da nas je Bog pogledao i pomilovao. Razumeli smo da jedino ne treba da sprečavamo blagodat Božiju", kazao je poglavar SPC.

Složili smo se u razgovorima da naše delovanje bude obrnuta piramida i da narod bude na vrhu, a mi da se smanjujemo, da budemo sluge slugu, naveo je Porfirije.

"Dobro ste došli, blagoslovite nas i prenesite naše blagoslove vašem narodu", poručio je Porfirije, nakon čega je otpevana pesma "Mnogaja ljeta".

Liturgijom pomirenja u Hramu Svetog Save je posle 55 godina raskola makedonska crkva vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa SPC, kao i pod njeno okrilje.

Arhiepiskop Stefan: Kanonsko jedinstvo sa SPC, nadamo se i autokefalnosti

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan rekao je, u Hramu Svetog Save na liturgiji pomirenja, da je danas uspostavljeno kanonsko jedinstvo sa SPC i da se nada da će Sabor SPC do kraja svog zasedanja doneti i odluku o autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije.

Arhiepiskop Stefan je zahvalio SPC za darovanu ljubav i obnovu makedonske crkve.

"Zablagodarimo na neizmernoj radosti, došlo je vreme da se završi stradanje za pravoslavni makedonski narod i Makedonsku pravoslavnu crkvu - Ohridsku arhiepiskopiju", rekao je Stefan.

Istakao je da je postignuto kanonsko opštenje dve sestrinske crkve i da je Sabor SPC doneo odluku o tome, nekoliko dana nakon odluke Vaseljenske patrijašije.

Putem jedinstva sa svima za konačno rešavanje svog statusa i autokefalnosti, još danas smo doživeli punu radost i još od vas, vaša svetosti Porfirije, da doživimo, da višedecenijsku tugu pretvorite u radost, rekao je Stefan.

Kazao je da će makedonska crkva produžiti put koji vodi za mir i konačno rešavanje autokefalnosti te crkve.

MPC-OA veruje da će doživeti radost odlukom vaše svetosti i arhijereja SPC na ovom Saboru, dodao je Stefan.

Poručio je da veruje da će jedinstvo SPC i makedonske crkve trajati mnogo godina i da je potvrda dobre volje upravo današnja zajednička liturgija.

"Ovim današnjim činom je potvrđena ljubav dve sestrinske crkve", naveo je Stefan

Janjić: Zajedničkom liturgijom pravno i formalno okončan raskol

Stručnjak za crkveno-pravna pitanja prof.dr Jovan Janjić ocenjuje da je, danas služena liturgija pomirenja SPC i makedonske crkve u Hramu Svetog Save u Beogradu, veliki duhovni i istorijski događaj za dva pravoslavna naroda i zemlje, pošto je i formalno i faktički okončan raskol.

"Možemo ga okarakterisati kao istorijski, pošto se rešilo pitanje koje već 55 godina traje i koje je ostavilo posledice. To je bilo bolno pitanje ne samo za pravoslavni narod u Severnoj Makedoniji već i za SPC. Današnjom zajedničkom liturgijom koju su služili patrijarh Porfirije i Stefan uz sasluženje drugih arhijereja i formalno i faktički je okončan raskol koji je trajao od 1967. godine i započinje nova stranica crkvenog života u Severnoj Makedoniji, što je na radost i SPC", rekao je Janjić Tanjugu.

Napomenuo je da svaki raskol pogađa ceo pravoslavni svet i da će ovaj čin naići na opšte odobravanje i radost u pravoslavnom svetu.

"Sadašnje sjedinjavanje jerarhija i sveštenstva u njihovoj službi sigurno će se odraziti i na odnose među verujućim narodima. Očekujem da će se to projektovati i kroz bolje odnose srpskog i makedonskog naroda, koji su bili inače dobri, ali sada će postojati i osećaj da smo duhovno isti i da duhovne potrebe pod zajedničkim krovom.

Makedonski narod je dobio svoju kanonsku crkvu, preko koje stupa u liturgijsko jedinstvo sa svim ostalim pravoslavnim crkvama i narodima", istakao je Janjić.

Kaže da je Severna Makedonija okružena sa tri pravoslavne zemlje i da je bitno da ne bude izolovano ostrvo u duhovnom smislu, već da uspostavlja dobre duhovne odnose sa svojim susedima i pravoslavnim zemljama.

"Kanonsko i liturgijsko jedinstvo SPC i makedonske crkve uspostavljeno je na temeljima autonomije koju je SPC dodelila MPC 1959. godine. To je najširi oblik autonomije i na tim osnovama gradiće se budući odnosi između Beograda i Skoplja u organizaciji crkvenog života. Ne daj Bože da se ponovo desi 1967, jer bi to bilo tragično".

Janjić napominje da se u prošlosti desio raskol pod uticajem komunizma i pokušajem da se na nekanonski način izdejstvuje status.

"Nadamo se da se to neće više ponoviti, jer se uvidelo koliku je to štetu nanelo, pre svega makedonskom narodu i državi", rekao je on.

Timotej: Očekuje se da SPC krajem maja uputi predlog Vaseljenskoj patrijaršiji da MPC-OA dobije autokefalnost

Mitropolit za Debar i Kičevo i portparol Sinoda MPC-OA Timotej izjavio je da se makedonski episkopi nadaju da će Srpska pravoslavna crkva (SPC) krajem maja uputiti predlog Vaseljenskoj patrijaršiji da MPC-OA dobije autokefalnost.

Vladika Timotej kaže da crkva koja treba da bude predložena za autokefalnost mora da ispuni desetak tačaka da bi bila predložena za tomos.

"Očekujemo da će to za nas učiniti majka crkva od koje se odvajamo - u ovom slučaju SPC", rekao je Timotej za Dojče vele na makedonskom jeziku.

Dakle, precizira vladika, SPC treba da predloži Vaseljenskoj patrijaršiji davanje autokefalnog statusa na odobrenje svih pravoslavnih crkava, a zatim da vaseljenski patrijarh izda tomos koji će potpisati on i episkop SPC.

Vladika Timotej smatra da poslednja odluka SPC za autonomiju iz 1959. godine nije korak unazad, već korak ka dobijanju autokefalnog statusa crkve.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LITURGIJA POMIRENJA SPC i MPC Patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan danas u Beogradu

Izvor: Blic, 19.Maj.2022

Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan služiće danas u Hramu Svetog Save u Beogradu svetu arihejerejsku liturgiju, čime će se uspostaviti liturgijsko i kanonsko opštenje dve sestrinske crkve u skladu sa odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve,...

Nastavak na Blic...

Počela liturgija za obnovu kanonskog jedinstva SPC i MPC

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Maj.2022

BEOGRAD - Patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan služe danas u Hramu Svetog Save u Beogradu svetu arihejerejsku liturgiju, čime će se uspostaviti liturgijsko i kanonsko opštenje dvije sestrinske crkve u skladu s odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.