Konuzin dobio Orden Svetog Save

Izvor: B92, 06.Feb.2012, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konuzin dobio Orden Svetog Save

Beograd -- Patrijarh Irinej uručio je Orden Svetog Save prvog stepena ambasadoru Rusije u Beogradu Aleksandru Konuzinu, u znak zahvalnosti za zalaganje za srpski narod.

Patrijarh je istakao da orden, najveće odlikovanje SPC, predaje imajući u vidu sve ono što je ruski ambasador >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << učinio u zaštiti srpskog naroda, naročito na Kosovu i Metohiji, kako izjavama "koje su doprle i šire u svet", tako i humanitarnom aktivnošću "tamo gde je ona najpotrebnija".

"Čast mi je da u ime Crkve danas izrazim ono što SPC vekovima gaji prema bratskom ruskom narodu, pijemontu slovenstva", kazao je patrijarh, ističući da ruski ambasador sledi primer Ivana Jastrebova, ruskog konzula u Prizrenu sedamdesetih i osamdesetih godina 19. veka, koji je učinio "ne veliko, već preveliko delo u korist i zaštitu srpskog naroda".

"Odlikovanje vidim kao potvrdu našeg zajedničkog razumevanja visokog nivoa svestranih odnosa Rusije i Srbije, dveju sestrinskih pravoslavnih crkava, bratskih naroda naših zemalja", kazao je Konzin, zahvalivši SPC na visokoj oceni njegovog rada.

On je istakao da su Rusija i Srbija dostigle najviši nivo saradnje u najrazličitijim sferama odnosa i da "partnerski nivo političkog dijaloga pruža mogućnost da samouvereno gledamo u budućnost".

"I u jednoj i u drugoj zemlji ova godina je godina izbora. Ali imamo međusobno razumevanje da će bilateralni odnosi nastaviti da kontinuirano jačaju", rekao je Konuzin, ističući da je Rusija "zainteresovana za stabilnu, prosperitetnu, nezavisnu Srbiju, koja će uživati veliki ugled u svetu".

"Naši planovi su planovi za decenije i milijarde. U oblasti kulture, obrazovanja, nauke, tehnike, kao i u drugim sferama naši odnosi uspešno se razvijaju", rekao je ruski ambasador, ističući, međutim, da postoje i izvesni problemi, među kojima je naveo zabrinutost zbog informacija o ukidanju časova ruskog jezika u školama u Srbiji.

Dodeli Ordena Svetog Save u Srpskoj patrijaršiji prisustvovali su ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, potpredsednik vlade Jovan Krkobabić, ministar prosvete Žarko Obradović, predsednik Srpske napredne strane Tomislav Nikolić, predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, potpredsednik Srpske radikalne stranke Dragan Todorović i brojni crkveni velikodostojnici.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.