Izvor: JUGpress.com, 13.Jun.2021, 20:44

Kolo srpskih sestara spremno svakom da pomogne

NIŠ

Kolo srpskih sestara u Nišu bilo je domaćin sestrama iz gotovo svih gradova u Srbiji ali i Crne Gore, Republike Srpske i Severne Makedonije, koje su se carskom gradu okupile kako bi održale sastanak koordinacionog odbora Sabora Kola srpskih sestara i dogovorile se o daljim planovima i ciljevima. Sastanak je održan u Svetosavskom domu u prisustvu domaćina Kola, oca Branka Cincarevića, starešine Sabornog hrama >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u Nišu. Sastanku je prethodilo prisustvo liturgiji i razgovor sa vladikom niškim Arsenijem.

                   “Zbog sveukupne situacije u društvu i pandemije korone prošle godine nije održan Sabor Kola srpskih sestara, a sada su se okupile, iz istog razloga, samo članice Koordinacionog odbora Sabora dok će Sabor biti održan krajem septembra ili početkom oktobra. U Nišu su se okupile sestre iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Severne Makedonije. Ovde smo da se dogovorimo o planovima za budućnost”, kaže Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara u Nišu.

                    Objašnjavajuči značaj Sabora Kola srpskih sestara ona naglašava da Sabor prestavlja jedinstvo sestara, a istovremeno i čuvanje zaveta osnivačice Kola Nadežde Petrović rekla  “da se Kolo sačuva sa njegovom patriotskom svhom dok i  jedna Srpkinja traje”.

                     “Sabor za Srbiju, region i dijasporu je formiran zato da, ukoliko dođe do nekih velikih elementarinih nepogoda, da sve budemo kao jedna i  pomognemo tamo gde je potrebno. Ove godine smo pomogle Petrinji i Srbima u okolini. Prošle godine kada je bila velika poplava u Čačku i okolini  priskočile su u pomoć sestre iz regiona koje su sada sa nama”, ističe Ljiljana Stojanović.

                     Jedan od ciljeva Kola srpskih sestara je  i očuvanje tradicije koja se bržljivo čuva u svim krajevima gde Srbi žive.

                      “Sabor je nešto što nas sve okuplja, bez  njega sestre bi bile kao slamčice na vetru. Sva Kola su ekonomski slaba i  pojedinačno ne možemo da uradimo mnogo, ali kada se udružimo  sve što zamislimo bude i realizovano. Osim toga tu je u negovanje tradicije i to nam puno znači”, kazala je Ljiljana Mišić, predsednica Kola u Doboju, Republika Srpska.

                      Senka Durković je predsednica Kola srpskih sestara u Nikšiću i Zajednice Kola srpskih sestara Crne Gore. Susret sa sestrama iz Srbije i regiona za nju ima poseban značaj, a na prvom mestu je sabornost koja se na ovaj način učvršćuje.

                      “Jedna sveća je samo jedna, dve su već nešto a tri sveće već bolje gore, pet su buktinja. Tako je i sa Kolom srpskih sestara. Bez  zajednice i sabornosti nema opstanka jer sam čovek ne može ništa da učini i da pomogne. Kolo srpskih sestara je formirano u najtežim danima srpskog naroda, nadživelo je teške trenutke, bilo je i gubilo se, pa je ovo ponovo vaskrslo u pravo Kolo dobrote, mira, ljubavi, sloge i zajedništva”, istakla je gošća iz Crne Gore.

                      Prema rečima Živke Mišić Hristovke iz Kumanova, Severna Makedonija,  susret sa niškim sestrama za njih je od posebnog značaja jer su one njima bile uzor.

                      “Sabor nam puno znači jer nas sve povezuje. Svako Kolo radi u svom gradu, ali kada smo zajedno mi smo jače. Kada nas zadese nepogode, gde kod  one bile, mi smo tu da sve zajedno pomognemo i to saborovanje je naša jačina”, naglasila je gošća iz Severne Makaedonije.

                       Fokus u radu Kola srpskih sestara je na humanitarnim akcijama, da se u slučaju elementarnih nepogoda ili sličnih nedaća, pomogne svima kojima je pomoć potrebna. Ali Kolo obnavlja i manastire i čuva srpske svetinje i srpske običaje.Ideja da se osnuje svesrpski sabor rodila se baš u Nišu.

                      “Poklanjamo naročitu pažnju očuvanju srpskog jezika i pisma gde god srpska noga korača u Srbiji, regionu i dijaspori”, dodala je Ljiljana Stojanović.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.