Kako izgleda kad Studenica postane digitalna

Izvor: RTS, 31.Jan.2020, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako izgleda kad Studenica postane digitalna

Zahvaljujući savremenim tehnologijama, posetioci srednjovekovnog manastira podno Radočela mogu da vide ne samo podizanje Studenice već i interaktivne freske u projektu "Digitalna Studenica". Ta svojevrsna atrakcija za turiste realizovana je povodom osam vekova samostalnosti SPC, upravi nemanjićke zadužbine donela je i Svetosavsku nagradu za 2019. godinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U vidu interaktivne instalacije i eksponata, kroz projekat "Digitalna Sudenica", predstaljene u autentičnoj građevini iz vremena Save Nemanjića, pred posetiocima su informacije o istoriji svetinje iz 13. veka.

"Sve što je sačuvano u Studenici reprezentuje da je srpska sredina još od vremena Stefana Nemanje bila otvorena prema najznačajnijim umetničkim tokovima u tadašnje vreme u Evropi", kaže akademik Miodrag Marković.
Rodonačelnik dinastije Nemanjića, Stefan Nemanja, u monaštvu Simeon, u studeničkom manastirskom kompleksu podigao je hram posvećen Bogorodici.
Studenički iguman bio je njegov sin Rastko Nemanjić, u monaštvu Sava. Za njegovo vreme oslikan je hram izuzetno vrednim živopisom. Pored čuvenog Studeničkog raspeća Bogorodičin hram odlikuje prvi ktitorski natpis na srpskom jeziku.
Da je Studenica jedan od naših najznačajnijih manastira raške škole i mnogo toga još o svetinji za radoznale u tehnologiji proširene stvarnosti "Digitalne Studenice".
"Jako su dobre reakcije ljudi koji vide ovo mesto, posete turista. Može mnogo toga da se nauči za kratko vreme. To je interesantno da deca nauče na način na koji starije generacije nisu učile u svoje vreme", ističe teolog i iguman Tihon Rakićević.
Izuzetno vredne freske crkve posvećene Bogorodičinim roditeljima, svetiteljima Joakimu i Ani, čiji je ktitor kralj Milutin, biće predstavljene u novom digitalnom projektu Studenice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.