Izložba dela nastalih na likovnoj koloniji na Paliću kreće od Subotice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2023, 20:58

Izložba dela nastalih na likovnoj koloniji na Paliću kreće od Subotice

U Galeriji "Otvorenog univerziteta" u Subotici, na Dan svetog Save, otvorena je izložba slika koje su nastale na Međunarodnoj umetničkoj koloniji "Kolut Mandić", održanoj u Studentskom odmaralištu na Paliću.

Tokom prethodnih sedam dana, tu je stvaralo 18 umetnika iz šest zemalja.

Slikarka Evgenija Šadrina Šestakova prešla je dalek put da bi iz Novosibirska, gde je na platno prenosila polarnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svetlost, došla na Međunarodnu umetničku koloniju "Kolut Mandić" na Paliću. Tu je srela slikara Anatolija Ivakina koji je, istim povodom, stigao iz Sankt Peterburga, te su odmah otišli da naslikaju centar Subotice.

"Subota u Subotici". Tako se zove slika koju sam naslikala čim sam stigla u grad. Bilo je tmurno vreme, padala je kiša, vladala je tama, ali ja sam i tu pronašla svetlost, kao što sam je tražila i u Novosibirsku, kako bih je prenela na platno. Srećna sam što sam uspela da dođem ovde, da se družim sa drugim umetnicima i da slikam", kaže Evgenija Šadrina Šestakova.

Subotica je motiv i na slikama Anatolija Ivakina iz Sankt Peterburga koji je, u uobičajenom slikarskom duelu, naslikao Evgenijin, a ona njegov portret. Ovaj, 37. saziv međunarodne Umetničke kolonije "Kolut Mandić", koja je trajala sedam dana u Studentskom odmaralištu na Paliću, okupio je 18 umetnika iz mnogih zemalja.

"I ove godine, pored vrsnih umetnika iz Srbije, došli su i slikari iz Crne Gore, Mađarske, Uzbekistana, Moldavije i Rusije. Veoma sam srećan što su se ovde okupili vrhunski slikari i, uz druženje i razonodu, ovde stvorili divna dela koja će biti predstavljena i u pratećem katalogu", kaže Miloš Mandić, organizator Međunarodne likovne kolonije "Kolut Mandić" na Paliću.

Pored Šandora Šlajfa i drugih umetnika iz Srbije, tu je slikao i Vasilije Dolovački iz Bavaništa. On preferira metafizičko u slikarstvu, a na koloniji je učestvovao sa "Novelom jednog popodneva".

"Kao i dobra muzika koja vam se dopadne i koja vas dirne, pa vi sa uživanjem i pažnjom uvek želite da to slušate, iznova i iznova, tako i slika mora da ima tu moć da probudi želju ponovnog viđenja. Nastojim da moje slike imaju takvu draž", kaže Vasilije Dolovački, slikar iz Bavaništa.

Slikar Momčilo Macanović iz Tivta, na severu Bačke rado se družio, spajajući draži Jadranskog i "Panonskog mora".

"Dela koja ja slikam predstavljaju neku vrstu precizne figuracije. Motiv je sve što vidim oko sebe. Na ovim slikama sam, u svom maniru, preneo na platno "fiću" i druge "oldtajmere". Inače, mene interesuju fasade, kao i neke žanr scene u slikarstvu, a takvih motiva ima puno u Subotici", objašnjava Momčilo Macanović, slikar iz Crne Gore.

Među brojnim umetnicima bila je i Danica Masniković, slikarka iz Beograda, koja na platno prenosi životinjsko carstvo, a na Paliću je naslikala noja.

"Ja volim taj kontakt sa živim bićima. Zato među mojim motivima nema ni "mrtve prirode" ni pejzaža. Slike životinja me oplemenjuju. Te oči, taj pogled, kao što je kod mladunčeta noja koje sam naslikala, uvek je moj prvi kontakt sa platnom", ističe Danica Masniković, slikarka iz Beograda.

Izložba dela nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji "Kolut Mandić" na Paliću, predstavljena je publici na Dan svetog Save u Galeriji "Otvorenog univerziteta" u Subotici.

Posetioci će u njoj moći da uživaju narednih 17 dana, a zatim kreće na turneju po Srbiji, najpre u Leskovac, zatim Knjaževac i Paraćin, da bi se kasnije vratila u Srpski kulturni centar "Sveti Sava", čime će biti završen ciklus izložbi slika nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji na Paliću.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.