Irinej s državnim vrhom Hrvatske

Izvor: B92, 08.Jun.2012, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej s državnim vrhom Hrvatske

Zagreb -- Patrijarh SPC, koji boravi u trodnevnoj poseti Zagrebu, danas je razgovarao sa zagrebačkim nadbiskupom, predsednikom i premijerom Hrvatske.

Poglavar SPC je u trodnevnoj poseti Zagrebu, u pratnji članova Svetog arhijerejskog Sinoda, što ujedno predstavlja posetu na najvišem crkvenom nivou do sada. Poseta je u Zagrebu i Beogradu okarakterisana kao istorijska, a njen formalni povod je otvaranje pravoslavne gimnazije Konkatakuzine Katarine Branković i osveštavanje Hrama Svetog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Save, koji je deo gimnazije.

Predsednik Hrvatse Ivo Josipović izjavio je nakon razgovora sa patrijarhom Irinejom da dolazak delegacije Srpske pravoslavne crkve, predvođene patrijarhom, doprinosi miru i prijateljstvu među ljudima, verama i narodima.

"Mislim da u vremenima koja nikada nisu laka na ovim prostorima, gde i kriza često generira osećaje koji nisu u duhu mira i pomirenja, kontakti između crkava, među vernicima, razgovor i dijalog znače jako puno za mir i razumevanje", izjavio je Josipović.

On je istakao da je dolazak delegacije SPC "veliki i važan, ekumenski događaj koji bez sumnje doprinosi miru i prijateljstvu među ljudima, među verama, među narodima". "Hrvatska će i dalje štititi verska prava svojih građana, svih vera, veroispovesti, uključujući i SPC", istakao je Josipović u

izjavi novinarima.

Poglavar SPC, patrijarh Irinej, rekao je da mu je drago što mu se ukazala prilika da poseti predstavnike hrvatske države i crkve i da "na taj način pokažemo dobru volju i želju da nastavimo naš zajedički život".

"Mi smo pozvani kao crkva, imamo dobre kontakte i odnose sa svim ljudima, a pogotovo sa Hrvatskom koja je katolička zemlja, a poznato je da su katolici i mi pravoslavni veoma bliski i mnogo toga ima što nas sjedinjuju, što nam je zajedničko u našem verovanju, u principima kojih se držimo i želja nam je da to potvrdimo i svojim kontaktima i razgovorima", rekao je patrijarh.

"Želimo narodu hrvatskom i našem srpskom koji živi ovde, našoj crkvi da budu što bliži jedni drugima, jer smo hrišćanski narod", naglasio je on i dodao da treba i praktično pružiti priliku da i drugi vide da se "držimo principa naše vere".

Patrijarh je rekao da je delegacija SPC u Zagrebu vodila korisne razgovore koji se tiču srpskog naroda i crkve u Hrvatskoj. "Ima mnogo dobrih stvari koje treba podržati, koje su prisutne, ima i nekih drugih problema, kao i što ih svuda ima, ali se nadamo da uz dobru volju i dobro raspoloženje se sve može rešiti na najbolji način. To želimo i to činimo i nadamo se da će naša poseta imati dobre posledice", istakao je poglavar SPC.

On je ukazao i na važnost otvaranja nove zgrade Srpske pravoslavne opšte gimnazije u Zagrebu i duhovnog centra, što je bio i povod za dolazak u glavni grad Hrvatske.

"To predstavlja dobar osnov i dodatak našim odnosima i kontaktima, koji su i dosad postojali i nadam se da će i ubuduće biti čvršći i solidniji", zaključio je on.

Vrh SPC, koji od četvrtka boravi u Zagrebu, sastao se jutros i sa zagrebačkim kardinalom Josipom Bozanićem i članovima Hrvatske biskupske konferencije u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu. Uz patrijarha Irineja, na susretu su bili i članovi Sinoda - sremski episkop Vasilije, bački Irinej i šumadijski Jovan, kao i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan.

Delegaciju SPC primio je i premijer Zoran Milanović.

"Hrvatska je država građana s jednakim pravima, koji imaju sopstvene, zasebne identitete i to poštujemo", izjavio je hrvatski premijer u susretu s

delagacijom SPC.

Kako je saopštila pres služba Vlade Hrvatske, Milanović je tokom razgovora rekao da mu je drago što je došlo do sastanka i prilike da upozna vođstvo SPC. On je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja nove zgrade pravoslavne opšte gimnazije u Zagrebu, koju pohađa 80 učenika.

Patrijarh Irinej zahvalio je, kako se dodaje, premijeru na sastanku i pozvao ga da poseti pravoslavnu gimnaziju.

Sastanku je prisustvovao i ministar pravosuđa Hrvatske i predsednik Komisije za odnose s verskim zajednicama Orsat Miljenić, kao i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović i članovi Sinoda episkop sremski Vasilije, bački Irinej i šumadijski Jovan.

Trodnevna poseta delegacije SPC završava se sutra, kada je previđeno da patrijarh Irinej služi liturgiju i osvešta kapelu posvećenu Svetom Savi u zgradi duhovnog centra.

Stanimirović: Poseta korak ka uklanjanju jaza

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović izjavio je da poseta srpskog patrijarha Irineja Hrvatskoj predstavlja "korak ka uklanjanju jaza" nastalog potezima predsednika Hrvatske i Srbije.

On je ocenio i da poseta srpskog patrijarha u vreme kad su "uzavrele emocije" nakon poteza predsednika Hrvatske i Srbije, Iva Josipovića i Tomislava Nikolića, "nije neki kontrateg", ali jeste neki prvi korak ka uklanjanju jaza koji je nastao između dva predsednika zbog izjava i neodlaska na inauguraciju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Susret patrijarha Irineja sa državnim vrhom Hrvatske

Izvor: Telegraf.rs, 08.Jun.2012

"Hrvatska će i dalje štititi verska prava svojih građana, svih vera, veroispovesti, uključujući i SPC", poručio Ivo Josipović. Poglavar srpske crkve rekao da je delegacija u Zagrebu vodila korisne razgovore koji se tiču srpskog naroda i crkve u Hrvatskoj

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.