Susret patrijarha Irineja sa državnim vrhom Hrvatske

"Hrvatska će i dalje štititi verska prava svojih građana, svih vera, veroispovesti, uključujući i SPC", poručio Ivo Josipović. Poglavar srpske crkve rekao da je delegacija u Zagrebu vodila korisne razgovore koji se tiču srpskog naroda i crkve u Hrvatskoj

  • 0

Predsednik i premijer Hrvatske, Ivo JosipovićZoran Milanović, sastali su se s patrijarhom srpskim Irinejem i članovima arhijerejskog sinoda SPC, episkopom sremskim Vasilijem, episkopom bačkim Irinejem i episkopom šumadijskim Jovanom.

Josipović je izjavio  da dolazak delegacije Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom doprinosi miru i prijateljstvu među ljudima, verama i narodima.

- Mislim da u vremenima koja nikada nisu laka na ovim prostorima, gde i kriza često generira osećaje koji nisu u duhu mira i pomirenja, kontakti između crkava, među vernicima, razgovor i dijalog znače jako puno za mir i razumevanje. Hrvatska će i dalje štititi verska prava svojih građana, svih vera, veroispovesti, uključujući i SPC - izjavio je Josipović.

Poglavar SPC, patrijarh Irinej rekao je da mu je drago što mu se ukazala prilika da poseti predstavnike hrvatske države i crkve i da "na taj način pokažemo dobru volju i želju da nastavimo naš zajednički život".

- Mi smo pozvani kao crkva, imamo dobre kontakte i odnose sa svim ljudima, a pogotovo sa Hrvatskom koja je katolička zemlja, a poznato je da su katolici i mi pravoslavni veoma bliski i mnogo toga ima što nas sjedinjuju, što nam je zajedničko u našem verovanju, u principima kojih se držimo i želja nam je da to potvrdimo i svojim kontaktima i razgovorima - rekao je patrijarh.

- Želimo narodu hrvatskom i našem srpskom koji živi ovde, našoj crkvi da budu što bliži jedni drugima, jer smo hrišćanski narod - dodao je on.

Patrijarh je rekao da je delegacija SPC u Zagrebu vodila korisne razgovore koji se tiču srpskog naroda i crkve u Hrvatskoj.

Prethodno, sastanku sa premijerom Zoranom Milanovićem, prisustvovali su hrvatski ministar pravde i predsednik vladine komisije za odnose s verskim zajednicama Orsat Miljenić i mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan.

Pozdravljajući goste, premijer Milanović rekao je da mu je drago što je došlo do tog sastanka i prilike da se upoznaju.

- Hrvatska je država građana s jednakim pravima koji imaju sopstvene zasebne identitete i to poštujemo - naglasio je premijer i izrazio zadovoljstvo otvaranjem nove zgrade pravoslavne gimnazije u Zagrebu, koju pohađa 80 učenika.

Patrijarh Irinej zahvalio je premijeru na sastanku i tom ga prilikom ga pozvao u posetu pravoslavnoj gimnaziji.

Pre susreta s Milanovićem i Josipovićem, patrijarh i članovi Sinoda s mitropolitom Jovanom sastali su se i sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i Stalnim većem Hrvatske biskupske konferencije, kao i s predsednikom Ivom Josipovićem.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA