ISTINA ĆE NAPOKON ISPLIVATI! Glavna tema u Srbiji PRAVE MOŠTI SVETOG SAVE, crkva povukla ODLUČUJUĆI POTEZ

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Dec.2019, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTINA ĆE NAPOKON ISPLIVATI! Glavna tema u Srbiji PRAVE MOŠTI SVETOG SAVE, crkva povukla ODLUČUJUĆI POTEZ

Sve tvrdnje je lako proveriti.

Naime, Srpska pravoslavna crkva zatražiće DNK analizu moštiju koje se čuvaju u manastiru Ždrebaonik kako bi se utvrdilo da li se radi o posmrtnim ostacima prvog srpskog arhiepiskopa. Iako je po ovom pitanju unutar SPC godinama vladao pravi zavet ćutanja, nakon što je otkrivena jedna od najvećih srpskih tajni, unutar Crkve je sazrelo uverenje da se narodu konačno mora predočiti istina.

To i ne bi bio prvi put da SPC traži (ili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << podržava) DNK analizu neke istorijske ličnosti, pošto su tom metodom otkrivene i mošti Svetog Stefana Prvovenčanog.

Tokom radova na rekonstrukciji manastirske crkve u Manasiji početkom 21. veka otkriveni su zemni ostaci. DNK analizu uradili su forenzičari Instituta za sudsku medicinu u Beogradu.

Sprovedene su prvo poređenjem gena sa leve butne kosti kneza Lazara, čije mošti počivaju u crkvi manastira Ravanica kod Ćuprije, oca Stefanovog, a zatim ponovljene sa kostima lobanje i zuba iz donje vilice.

Sa 99,3 odsto izvesnosti potvrđena je srodnost sa knezom Lazarom.

Podsetimo, mošti za koje se s mnogo razloga može pretpostaviti da pripadaju prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi u Ždrebaoniku kod Danilovgrada su položene upravo ispod ikone Svetog Save, ali pod imenom Svetog Arsenija Sremca, njegovog naslednika na mestu arhiepiskopa.

Nakon što je patrijarh Pavle saznao da je realno da u sarkofagu počivaju mošti Svetog Save, ozbiljno je razmatrano da se uradi DNK analiza. Ipak, Pavle to nikada nije dozvolio. Za Crkvu je to i dalje zabranjena tema, a to je istovremeno i delikatno političko pitanje s obzirom da crnogorska vlast verovatno ne bi dozvolila da mošti budu prebačene u Srbiju.

Ipak, DNK analiza može da se uradi u Srbiji, kao što je to bio slučaj sa despotom Stefanom Lazarevićem.

- U Crkvi mnogi znaju da su mošti Svetog Save sačuvane u manastiru Ždrebaonik, te da ih Turci nisu spalili na Vračaru, kako se veruje. Posebno se ta informacija proširila nakon što je mitropolit Amfilohije 2013, na lobanji iz Ždrebaonika, kada su mošti presvlačene, video natpis Sveti Sava. Međutim, vrh SPC nije želeo da ruši mit koji je vekovima utkan u srpsko nacionalno biće o spaljivanju Svetog Save - rekao je izvor iz Patrijaršije.

Profesor Oliver Stojković, šef DNK laboratorije Instituta za sudsku medicinu, objašnjava kako se radi DNK analiza moštiju.

- DNK analiza skeletnog materijala se radi tako što se taj skeletni materijal pretvara u prah, samelje se praktično, i onda se izdvoji DNK i urade se analize. Te analize su komparativne i upoređuju se sa srodnicima u prvom naslednom redu. Znači sa roditeljima i sa decom. Pošto Sveti Sava nije imao decu, moguće je uraditi to i preko braće i sestara s tim što je tu pouzdanost manja i potreban je veći broj takvih srodnika. Potrebno je nacrtati rodoslov i videti šta je od srodnika dostupno i onda rekonstruisati - ističe Stojković.

Prema rečima Miloslava Samardžića, koji se bavio srednjim vekom, tvrdnje oko Svetog Save i Ždrebaonika lako je proveriti.

- Samo treba uraditi DNK analizu, uporednu, sa ostacima srodnika Svetog Save. To su Stefan Nemanja, Ana, Stefan Prvovenčani, oni su u Studenici - dodaje Samardžić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.