Izvor: PRObjave.com, 29.Jun.2009, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

II međunarodni studentski festival folklora i proslava 50 godina postojanja folklornog ...

Programi ovogodišnjeg Festivala folklora počinju i završavaju se na Letnjoj pozornici u Nišu uz dva celovečernja koncerta, ali će se šarolike narodne nošnje gostiju festivala videti i na ulicama grada, na pozornici u parku Svetog Save i u Niškoj Banji. Svi ansambli predstaviće se Nišu svojim najboljim nacionalnim igrama a u toku Festivala imaće prilike i da upoznaju istoriju našeg grada kao i da se sretnu sa najvišim zvaničnicima grada i Univerziteta.
Osnovna ideja ovog studentskog festivala jeste predstavljanje različitih kultura i kulturno umrežavanje, popularizacija naše kulturne baštine i turističke ponude Niša. Cilj je da grad Niš i Studentski kulturni centar budu domaćini ansamblima i grupama iz najudaljenijih zemalja Istoka, Afrike, Amerike ali i da Srbija svojom muzikom i plesnim koracima ponovo korača zemljama sveta. Realizaciju ove ideje omogućiće, u budućnosti, i povezivanje ovog festivala sa festivalima iz Evrope i sveta gde se pod okriljem CIOFFA (Asocijacije međunarodnih organizacija folklornih festivala ) utvrđuju i promovišu visoki kulturni i organizacioni standardi a Festivali kao ovaj, postaju mesta ka kojima se teži.
U okviru ovogodišnjeg II Međunarodnog studentskog festivala folklora započinje i obeležavanje velikog jubileja 50 godina postojanja i rada Folklornog ansambla ORO SKC-a Niš. Prva u nizu manifestacija biće otvaranje izložbe slika "50 godina ORA" i celovečernji koncert svih ansambala ORA, uz posebno pripremljen program OROvih veterana. Ovaj koncert samo je uvod u niz manifestacija u godišnjici jubileja, koje će se završiti Velikim tradicionalnim godišnjim koncertom 11. decembra ove godine, koji ORO izvodi za svoju najverniju publiku.U toku godine biće izdata i monografija posvećena trajanju ORA i održavanju tradicije foklornog igranja tokom pola veka.
Za ovih pola veka, kroz ansambl ORO prošlo je negde oko 10 000 ljudi. Samo ime "ORO" odslikava suštinu ovog ansambla i odaje njegovu formulu dugogodišnjeg uspeha jer ORO je krug u kome se zajedno igra, zajedno veseli i zajedno živi.

Studentski kulturni centar
Sumatovacka bb
18000 Niš
Tel: 018/523-411 018/523-120
Fax: 018/523-411
Email: skc.nis@gmail.com
Web: www.skc-nis.com

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.