I Sveti Sava izbačen iz udžbenika u Crnoj Gori

Izvor: Politika, 22.Mar.2012, 01:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Sveti Sava izbačen iz udžbenika u Crnoj Gori

U „seči” pisaca po crnogorskim školama stradala gotovo sva znamenita imena srpske književnosti

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica – Godinama se iz nastavnih programa za osnovne i srednje škole u Crnoj Gori izbacuju znameniti srpski pisci, a na njihova mesta postavljeni su domicilni stvaraoci, delom iz Dukljanske akademije, Matice crnogorske ili crnogorskog PEN centra.

Slučajevima proterivanja pisaca koji su se u Crnoj Gori izjasnili kao Srbi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i onih iz Srbije, bavi se nikšićki profesor Veselin Matović koji je 2004. sa još 26 kolega ostao bez posla protiveći se nasilju nad imenom srpskog jezika u Crnoj Gori, odnosno njegovom preimenovanju u crnogorski.

„Sve je urađeno temeljno, od prvog razreda osnovne do četvrtog gimnazije”, kaže Matović za „Politiku“, „iako se tvrdilo da je pri sastavljanju lista kriterijum bio kvalitet pisaca i književnih dela a ne nacionalni“.

****************************

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 22.marta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Novica Đurić

objavljeno: 22.03.2012.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sveti Sava izbačen iz crnogorskih udžbenika

Izvor: Press, 22.Mar.2012

Prvi srpski prosvetitelj Sveti Sava izbačen je iz udžbenika u Crnoj Gori, čime je nastavljen trend "progona" srpskih pisaca i mislilaca iz nastave, započet još 2004. godine.

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.