Hramu Svetog Save ruski mozaik

Izvor: Vesti-online.com, 23.Sep.2011, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hramu Svetog Save ruski mozaik

Kada je ruski premijer Vladimir Putin poslednji put boravio u Srbiji, obećao je da će Rusija pomoći završetak radova u Spomen-hramu svetog Save u Beogradu. On je to potvrdio u nezvaničnom razgovoru sa srpskim patrijarhom Irinejom. Putin nije krio oduševljenje kada je došao u hram. Rekao je da izgleda veličanstveno i da je spreman da se angažuje kako bi Rusija materijalno pomogla završetak radova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
I predsednik Rusije Dmitrij Medvedev prilikom posete Srpskoj patrijaršiji 2009. godine takođe je obećao pomoć za dovršenje radova u svetosavskom hramu. Spremnost da se pomogne u unutrašnjem uređivanju svetosavskog hrama potvrdio je i mitropolit Ilarion Alfejev, predstavnik Ruske pravoslavne crkve za spoljne poslove.

Nedavno ste, kao član delegacije, tim povodom boravili u Moskvi. Ko je bio s vama i šta je dogovoreno?

- Bio sam u Moskvi kao član delegacije u kojoj su bili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović i Damjan Krnjević, savetnik ministra inostranih poslova Srbije. Išli smo na konsultacije povodom izrade mozaičnog freskopisa u ovoj našoj grandioznoj svesrpskoj zavetnoj svetinji, najvećoj u Evropi. Predstoji operacionalizacija i uskoro očekujemo potpisivanje dogovora između srpske i ruske vlade.

Posle majske posete Beogradu, da podsetimo, mitropolit Ilarion Alfejev, u razgovoru za ruske medije govorio je o radovima na Hramu svetog Save i ponovio spremnost Ruske pravoslavne crkve da pomogne nastavak radova.

Kada je reč o živopisu istakao je da se radi o "projektu bez presedana", pošto će će mozaikom biti pokriveno 17.000 kvadratnih metara, kao i da jedan kvadrat staje između 2.000 i 2.500 evra.

O čemu konkretno se radi?

- Predloženo je da Rusi finansiraju, urade i postave mozaik u Hramu svetog Save. Posao bi trebalo da bude obavljen u etapama, u narednih osam godina. Preliminarna procena je da će projekat koštati između 30 i 40 miliona evra, a realizovaće se učešćem ruske države i Ruske pravoslavne crkve.

Koliko je izvesno da će posao zaista biti ugovoren pošto se radi o 17.000 kvadratnih metara mozaika?

- Na dobrom smo putu. Rusi prave predračun i do kraja jeseni očekuje se potpisivanje bilateralnog sporazuma između ruske i srpske vlade koje će biti nosioci posla. Važno je napomenuti da Rusi nama ne daju novac, već nameravaju da doniraju celokupan mozaik. U prvoj fazi radova trebalo bi da bude urađeno 3.100 kvadratnih metara mozaika.

Sa kim ste se sastali u Rusiji?

- Sa zamenikom ministra kulture Ruske Federacije Horošilovom i predsednikom Odeljenja spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije mitropolitom Ilarionom. Susretu su prisustvovali ruski protojerej Igor Jamičuk, ambasador Srbije Jelica Kurjak, kao i direktor međunarodno-pravnog odseka Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Orden Svetog Save Prvog stepena Vladimiru Putinu je uručio patrijarh Irinej Gavrilović. Najveće srpsko crkveno odličje Putinu je, inače, još dok je bio predsednik Ruske Federacije, dodelio tadašnji poglavar SPC, patrijarh Pavle Stojčević.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.