Građani Niša i vojska zajedno na Dan Kopnene vojske i Dan pešadije

Izvor: RadioCity.rs, 21.Nov.2016, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Niša i vojska zajedno na Dan Kopnene vojske i Dan pešadije

U Tvrđavi, parkovima Čair i Sveti Sava, na keju i Trgu Kralja Milana,  pripadnici Kopnene vojske demonstrilali su borilačke veštine, spuštanje užem iz helikoptera, padobranske skokove, rad sa službenim psima, rukovanje hladnim oružjem, borbu u urbanoj sredini, rešavanje talačke situacije i druge veštine.
Tvrđava je bila prepuna ljudi i dece a građani su mogli, pored ostalog, da vide kako pripadnici vojske demonstriraju spuštanje iz helikoptera uz pomoć konopca, padobranske >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << skokove, borbu u urbanoj sredini i akcije u kojima učestvuju službeni psi. To je posebno zanimljivo bilo mališanima.
Najviše interesovanja privukli su vojnici koji su prikazali kako barataju hladnim oružjem i demonstrirali borilačke veštine na Trgu kralja Milana, a to su mogli da vide i građani u Parku “Sveti Sava”, u parku „Čair“ i na keju ispred Gradske kuće.
Veliko interesovanje građani su pokazali i za izloženo naoružanje i opremu specijalnih, artiljeriskih, protivvazduhoplovnih jedinica, vojne policije i jedinica, bespilotne letilice, sredstva atomsko-biološko hemijske odbrane, vozila Hamer i ostalu tehničku vojnu opremu.

Deca su se fotografisala sa vojnicima, ulazila u borbena vozila, a posebno uživala gledajući vežbe sa službenim psima. 
Prošle godine su takođe građani i vojska zajedno obeležili ovaj Dan ali u kasarni. Ove godine izašli su na ulice i trgove grada. To je bila ideja general - potpukovnika Milosava Simovića, komandanta Kopnene vojske Srbije.

U zabavnom delu susreta vojske sa građanima, nastupio je niški  Vojni orkestar i vojna plesna i folklorna grupa “Tamo daleko”.
Oni koji su posetili Tvrđavu, mogli su da se okrepe uz vojnički čaj, a u popodnevnim satima, mogli su da probaju specijalitete iz vojničke kuhinje – gulaš, vojnički pasulj i hleb.
Na sam Dan Kopnene vojske i Dana pešadije, 16. novembra, u Domu vojske održana je svečana Akademija, a druženje vojske i građana na otvorenom održano je protekle subote 19. novembra. 
Kopnena vojska kao svoj dan obeležava 16. novembar u znak sećanja na početak Kolubarske bitke, jedne od najznačajnijih bitaka u Prvom svetskom ratu.

Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na RadioCity.rs...






Povezane vesti

Niš, prikaz vojne veštine i dela naoružanja i opreme

Izvor: RTS, 21.Nov.2016

. U sklopu obeležavanja Dana Kopnene vojske i Dana pešadije pripadnici vojske na više lokacija u Nišu prikazali su veštine i deo naoružanja i opreme. Nišlije su do 14 sati imali priliku da vide borilačke veštine, padobranske skokove, spuštanje iz helikoptera pomoću užeta, rukovanje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.