General Vidosav Kovačević dobio orden SPC

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Sep.2009, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

General Vidosav Kovačević dobio orden SPC

BEOGRAD - Na osnovu odluke Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije je u Spomen hramu Sv. Save na Vračaru odlikovao doskorašnjeg načelnika Vojne akademije, general-majora mr Vidosava Kovačevića za "uloženi trud na regulisanju verskog života u Vojnoj akademiji i nesebično zalaganje u vaspitnom radu sa vojnim kadrom, zasnovanom na temeljima hrišćanskih vrednosti".

U Spomen hramu Sv. Save na Vračaru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije i Episkop hvostanski G. Atanasije, vikar Patrijarha Pavla, tom prilikom su služili Sv. Arhijerejsku Liturgiju.

Dođaju su prisustvovali i diplomci 129. i 130. klase Vojne akademije, koji su iskazali želju da, duhovnim svečanostima zahvale na uspešno završenom školovanju. Njih je predvodio načelnik, brigadni general dr Mladen Vuruna. Svojim najstarijim kolegama su se priključili i pitomci mlađih generacija kao i učenici Vojne gimnazije u pratnji svojih starešina i profesora.

Mitropolitov pozdrav oficirima

Mitropolit Amfilohije je pozdravio nove oficire Vojske Srbije, podsećajući ih na jevanđeoske poruke o bezgraničnoj ljubavi koja se potvrđuje spremnošću na žrtvu davanja života.

General Kovačević je istakao da odlikovanje koje je primio pripada svim njegovim saradnicima i studentima, kao i njegovoj porodici i da je presrećan što se trud dve velike državne institucije isplatio.

General Mladen Vuruna je rekao da je uspešna saradnja dveju institucija izazvala veliko zadovoljstvo svih pripadnika Vojne akademije.

"Kad vidim srećna lica mojih studenata, znam da iz te saradnje može proizaći samo dobro. Sada znam da će biti sposobni, da ne samo radom, već i duhom prevaziđu, poteškoće u životu i profesionalnoj karijeri koje ih budu zadesile", istakao je Vuruna.

Poruka iz Hilandara

Ispred carske Lavre manastira Hilandara, prisutnima se obratio jerođakon Dositej koji je istakao simvoliku toga što su se pripadnici Vojske Srbije sabrali na mestu gde je spaljen Sv. Sava."Kao što ni Sinan-paša nije uspeo da razori identitet srpskog narodnog bića spaljivanjem Svetitelja, Vi ste dokaz da to neće niko ni u budućnosti moći da učini", rekao je o. Dositej.

Čestika Vladike Atanasija

Vladika Atanasije je čestitao novim potporučnicima prvi čin i generalu Kovačeviću orden, istakavši da će Odbor za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i ubuduće nastojati da omogući svim zainteresovanim pripadnicima Vojne akademije i Vojne gimnazije pronalazak duhovnog mira pod okriljem Crkve.

Ovaj radostan događaj je pod kupolama Hrama, posvećenom najvećem srpskom Svetitelju, okupio vojnike i sveštenoslužitelje i mnogobrojni verni narod koji je sa velikim oduševljenjem stajao uz svoju Vojsku, molitveno predvođen svojim Arhijerejima.

Tokom Liturgije je Mitropolit rukopoložio u čin prezvitera đakona Jovana Babića, veroučitelja u Vojnoj gimnaziji i saradnika na Vojnoj akademiji.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.