Fotografije iz Hrama Svetog Save oduzimaju dah: Jedan je od najvećih i najlepših na svetu (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2020, 20:52

Fotografije iz Hrama Svetog Save oduzimaju dah: Jedan je od najvećih i najlepših na svetu (FOTO)

Oltarski mozaik Bogorodice gotovo je istovetan onom iz Aja Sofije u Istanbulu, navodi zamenik gradonačelnika Beograda.

Zadivljujuća lepota kupole Hrama Svetog Save ukrašene mozaikom koji se prostire na oko 15 hiljada kvadratnih metara. Ovaj mozaik težak je 320 tona i sastoji se od 50 miliona kamenčića, objavio je na svom Fejsbuk profilu zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić.

- Oltar sa Hristovom ikonom, sa rasponom ruku od 17 metara, površine je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao cela Saborna crkva u centru Beograda. Oltarski mozaik Bogorodice gotovo je istovetan onom iz Aja Sofije u Istanbulu - navodi Vesić.

- Hram posvećen Svetom Savi u Beogradu je po lepoti i veličini u rangu Aja Sofije sa značajnom razlikom – u njemu se vrši pravoslavno bogosluženje. Zbog toga Hram Svetog Save u Beogradu, u godini kada je Aja Sofija preobraćena u džamiju, postaje novo pokloničko mesto pravoslavnih hodočasnika ne samo sa Balkana već iz celog sveta.

"Hram Svetog Save biće, uz hram Hrista Spasitelja u Moskvi, najveći i najlepši pravoslavni hram na svetu."

"Osim radova u unutrašnjosti Hrama, izvode se i radovi na uređenju platoa oko Hrama Svetog Save koji će potpuno promeniti čitav ambijent na ovom prostoru i omogućiti sagledavanje lepote Hrama iz svih pravaca.

Uz pomoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, kao i uz ogromno zalaganje Srpske pravoslavne crkve i Ruske pravoslavne crkve, završava se izgradnja Hrama koja je započeta još davne 1935. i za koju su mnogi mislili da neće nikada biti završena. To su mogli da misle samo oni koji ne veruju i ne poznaju snagu srpskog naroda! Srbi su kroz izgradnju ovog hrama pokazali da je ljubav prema svojoj veri i Svetom Savi jača od svih iskušenja i nedaća koje su ga snašle u 20. veku."

-Ovaj Hram je svedočanstvo naše neraskidive ljubavi sa bratskim ruskim narodom, ali i simbol snage, moći i kontinuiteta srpske državnosti od vremena Svetog Save do današnje Srbije! - napisao je Vesić.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.