Izvor: JUGpress.com, 02.Apr.2023, 09:26

Eparhija niška i Grad ćute: Ko je kupio crkveni klavir, čija je cena i do 270.000 dolara?

NIŠ

Niš je dobio vrhunski koncertni klavir koji će stajati u Svetosavskom domu, saopštili su Grad i Eparhija niška, navodeći pritom različite informacije ko ga je od njih kupio i odbijajući da zvanično saopšte cenu, gradski organ koji je doneo odluku o kupovini i dokument o ovakvoj saradnji Grada i SPC.

Klavir “„Bechstein“ iz koncertne serije D-model 282 na specijalizovanim sajtovima košta oko 270.000 dolara, a kabinet gradonačelnice Dragane Sotirovski, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Gradska uprava za finansije i Eparhija niška za Danas nisu želeli da saopšte cenu, koja inače može biti snižena, a mogu je pratiti i druge pogodnosti.

Predstavnik Niškog crkvenog pevačkog društva “Branko” najpre je saopštio da je klavir “vrhunskih preformansi” kupila Eparhija niška, ali nije odgovorio na pitanje našeg medija o ceni.

Klavir će biti promovisan na festivalu duhovne muzike „Muzički edikt“ u junu ove godine, a na njemu će moći da nastupaju svetski poznati pijanisti, domaći afirmisani umetnici, kao i mladi niški talenti, rekao je on.

Koncertni klavir su izabrali u salonu „Bechstein“ u Berlinu profesori sa niškog Fakulteta umetnosti dr Stevan Spalević, dr Andrija Mamutović i dr Stefan Sretić, asistent Andrej Cincarević, kao i beogradski klavir- štimer Kristijan Bjelanović.

„U salonu ‘Bechstein’ su nam dali priliku da izaberemo jedan od četiri klavira iz koncertne serije, D- model 282. Posle skoro pet sati neprekidnog sviranja jednoglasno smo doneli odluku i izabrali koncertni klavir koji će biti ponos svih nas umetnika, a verujem i svih ljubitelja klasične muzike“, rekao je Cincarević.

Odmah nakon toga gradonačelnica Dragana Sotirovski saopštila je drugačije informacije o tome ko je kupio klavir, navodeći da je glavni kupac Grad.

“Kupovinu je, osim Grada, pomogla i Eparhija niška, a deo sredstava biće prikupljen i na donatorskom ručku 8. aprila u Svetosavskom domu”, rekla je ona, dodajući da je na taj način data “puna podrška ideji da kao grad dobijemo vrhunski koncertni klavir”.

Danijel Dašić, nevladin stručnjak za budžet i antikorupcijski aktivista, kaže da za kupovinu ovako vrednog instrumenta ne postoji stavka u ovogodišnjem budžetu, a da u javnosti nisu objavljene informacije da su Skupština grada ili Gradsko veče doneli odluku o tome, niti da je raspisana javna nabavka.

“Ukoliko ovakvi preduslovi ne postoje, ovako skup klavir ne može da bude kupljen iz gradskog budžeta, odnosno sredstvima građana. Novac ne može biti izdvojen ni iz budžetske rezerve, koja može da se koristi u slučaju elementarnih nepogoda ili iznenadno iskrsle javne nabavke, što ovde nije slučaj. Sve ovo nam pali radar da je neophodno postupanje Državne revizorske institucije i Agencije za sprečavanje korupcije. Ukoliko nisu donete odgovarajuće odluke i sprovedeni postupci, ima mesta i za ispitivanje krivične odgovornosti nadležnih”, kaže Dašić za Danas.

On još kaže da je veoma važno da se zna ko je vlasnik klavira, jer je isključivo on odgovoran za sve u vezi sa instrumentom, pa i njegovo održavanje.

Ukoliko je Grad odvojio i jedan dinar poreskih obveznika za instrument, pitanje je zašto on stoji u objektima SPC, koja je nezavisno pravno lice, dodaje on.

Ćutanje nadležnih u Gradu

Kabinet gradonačelnice Niša do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na pitanja Danasa koliko košta koncertni klavir, koliko je novca izdvojio Grad i da li je taj iznos uplaćen.

Javnost je ostala uskraćena i za odgovore koji gradski organ je doneo odluku o kupovini instrumenta, kao i da li je Grad sa Eparhijom niškom zaključio sporazum o ovakvoj vrsti saradnje i akt koji reguliše međusobne obaveze u vezi sa tom kupovinom.

Odgovore na slična pitanja nismo dobili ni od Gradske uprave za finansije.

Danas je na adrese nadležnih uputio zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Izvor: Danas

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.