Džez i posle ponoći

Izvor: Politika, 08.Jul.2012, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džez i posle ponoći

Ljubitelji džeza u Kraljevu napunili su trg i zaustavili saobraćaj, a uprkos ponoćnim satima, neprestanim aplauzima podržavali su muzičare na sceni

Kraljevo – Kao i prošle, tako i ove godine, retko koji muzički događaj kao džez festival u Kraljevu, nazvan „Džezibar”, ima takvu podršku publike. Tri večeri je bila gužva na prostranom trgu Svetog Save pa je saobraćaj bio obustavljen i u delu prometne Karađorđeve ulice. A džez su, sve tri festivalske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << večeri, do jedan sat posle ponoći, slušali i oni koji se sećaju davnih svirki pojedinih kraljevačkih džezera, kao i veliki broj mlađih.

U takvoj atmosferi uživanja, opuštanja i „džez susretanja” dve-tri generacije, realizovan je program ovdašnjeg, drugog džez festivala.

Prve večeri nastupalo je više domaćih izvođača, dok je druga protekla u znaku većine inostranih džezera. Publiku je preksinoć najpre dobro zagrejao bend izraelske trombonistkinje Rut Regev, sa kojim su svirali i Igal Foni (bubanj) i Andrea Kasteli (bas).

A, onda je na scenu izašao izraelesko-srpski „džez trio”, koji čine Leonid Ptaška (klavir), Miša Blam (kontrabas) i Igor Malešević (bubanj). Njihovo muzičko umeće upotpunjeno je izuzetnim šoumenskim darom i energijom pijaniste Leonida Ptaške, a burno je pozdravljeno i iznenađenje večeri – nastup domaćeg džezera Stjepka Guta. Pridružio im se i vokal Roj Jang, koji je publiku podigao na noge i „uključio” u izvođenje nekoliko kompozicija.

Poslednjeg dana manifestacije ljubitelje džeza u Kraljevu zabavljao je kvartet Vladana Mijatovića, sa muzičarima iz Srbije, Rusije, Nemačke i SAD, kao i nemačko-srpski sastav „Ol stars”. Kraljevčane je te večeri, kao i prošle godine, posebno oduševio Hanes Bekam iz Nemačke, jedan od najboljih džez violinista u svetu.

Bilo je ukupno šest džez koncerata za tri dana u ovo krizno vreme, koje džezu, reklo bi se, i priliči. Uprkos tome, kako jedan lokalni džezer reče, „ovakva manifestacija bila bi primerena i znatno većim i bogatijim evropskim gradovima”. Ko zna, ambicije organizatora festivala su velike, džez se u Kraljevu dobro „ukorenio”, ne manjka ni podrška publike, ni gradske uprave, pa će možda, jednog leta, ovde biti džeza kao, recimo, u Peruđi.

Za prve korake najzaslužniji su bard Miša Blam, direktor „Džezibra”, Aleksandra Kljajević, direktor Kulturnog centra Ribnica, i Aleksandra Milašinović, muzički urednik festivala.

M. Dugalić

objavljeno: 09.07.2012
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.