Dva veka Zmaj Jovine gimnazije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2010, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dva veka "Zmaj Jovine gimnazije"

NOVI SAD - Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj", poznata kao "Zmaj Jovina gimnazija", obeležava ovogodišnji praznik Svetog Save posebno svečano, jer se navršava punih 200 godina od njenog osnivanja.

Navršavaju se dva veka od Osnovnog pisma koje je na Savindan 1810. godine poznati novosadski trgovac Sveta Vuković darovao školi kao osnivačko pismo i značajan novčani prilog za početak rada "Srpske pravoslavne velike gimnazije u Novom Sadu".

Prema rečima direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Radivoja Stojkovića, Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj" čuvar je viševekovne obrazovno-kulturne zaostavštine Srba u Novom Sadu.

"Objava Osnovnog pisma Srpske pravoslavne velike gimnazije u Novom Sadu, Save Vukovića na Savindan 1810. godine, plemeniti je postupak, i danas i onda dostojan divljenja: osnovati fond gimnazije i njemu zaveštati za ono vreme značajan novčani prilog za obrazovanje generacija koje dolaze", kazao je Stojković.

Prema njegovim rečima, stvarala se gimnazija koja pruža vrhunsko obrazovanje i vaspitanje svojim učenicima, otvarajući im mogućnosti da budu priznati i prepoznati gde god da odu.

U toj školi je 1821. osnovana biblioteka, kao prva srpska javna biblioteka u Novom Sadu, gimnazijski hor osnovan je 1828. godine i bio je prvi srpski hor, a gimnazija je bila i prvi galerijski i sajamski prostor u Novom Sadu.

I danas se tu mogu videti vredna umetnička dela Uroša Predića, Petra Dobrovića, Pavla Simića, Graovca i drugih srpskih umetnika.

Od 1959. godine gimnazija nosi ime velikog srpskog pesnika i slikara Jovana Jovanovića Zmaja.

Danas se u "Zmaj Jovinoj gimnaziji" nastava odvija na tri smera: prirodno-matematičkom, društveno-jezičkom i smeru za obdarene učenike u matematičkoj gimnaziji, a od školske 2007/2008. upisuju se i učenici u sportsko odeljenje opšteg smera.

U istorijatu gimnazije zapisano je da prvi direktor bio Pavel Jožef Šafarik, da je zgrada podignuta 1900, sredstvima barona Miloša Bajića (unuka Miloša Obrenovića) i drugih dobrotvora, a na mestu prvobitnog zdanja u porti Sabornog hrama Svetog velikomučenika Georgija, u renesansom stilu, po projektu arhitekte Vladimira Nikolića.

Danas to zdanje kao značajno arhitektonsko delo predstavlja zaštićeni spomenik kulture.



Obradović pozdravio učesnike svečane Akademije



Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je večeras u Novom Sadu da Srbija u oblasti obrazovanja mora uhvatiti korak sa savremenim svetom i vremenom, ali čuvajući sopstveni identitet.

Pozdravljajući učesnike svečane Akademije u Srpskom narodnom pozorištu, povodom 200 godina od osnivanja novosadske gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj", on je rekao da od te škole očekuje da ostane moderna i prva u srpskom školstvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.