Duh pesničkog naroda na Riveru

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2014, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Duh pesničkog naroda na Riveru

U sali crkve Svetog Save na Riveru u Torontu promovisana je knjiga pesama Ranka Radovića "Miris tuge", dvojezično izdanje na srpskom i na španskom jeziku (Partenon 2014).

Ranko Radović i Ana Smiljanić

 

Prisutni su prvo odali počast nedavno preminulom pesniku Momiru Vojvodiću o kome je govorio književnik Radovan Gajić. Potom je Mirko Radović otpevao uz gusle "Ko udara tako pozno", a zatim su Rankovi ljubavni stihovi koje su naizmenično čitali >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Amra i Dimitrije Porobić ispunili salu i srca prisutnih ljubitelja poezije.

 

Posle tri decenije

U bogatom pesničkom opusu Ranko Radović koristi vezani i slobodni stih kao i najdelikatniju poetsku formu - sonet i sonetni venac koji do izražaja dolaze, kao i u ovoj zbirci, najviše u njegovoj ljubavnoj poeziji. Inače, zbirka "Miris tuge", svetlo dana je ugledala pre trideset godina, a sada se, nakon tri decenije, pojavila obnovljena i dopunjena.

Ana Smiljanić je čitala pesme na španskom (ona ih je i prevela), a u pogovoru u knjizi ona je zapisala: "Nije slučajno stoga što poezija Ranka Radovića, lirskog pesnika iz postojbine u kojoj je ep vekovima bio jedini način života i opstanka i čiji su preci po krvi i peru dobro znali za ovaj savršeni sklad mača i pera, tako prirodno i nenasilno prianja uz španski jezik te na njemu tako silovito odzvanjaju ljiljani među zvezdama."

Na kraju večeri, kad se čarolija poezije u potpunosti uspostavila, publici se obratio i sam autor rečima: "Hvala vam pesnički narode, najbrojniji narode na svetu." Radović je govorio dve svoje pesme "Strah" i "Sreti me", a zatim su pesnik i Ana Smiljanić naizmenično na španskom i srpskom govorili pesmu "Ukleta ikona".

Publika, u kojoj je bio priličan broj onih koji ne dolaze često na pesničke večeri, pesnika i njegove goste, među kojima je bio i maestro Božidar Hadživitković koji je izvodio poznate numere na klasičnoj gitari, pozdravila je velikim i toplim aplauzom za inspirativno veče u najstarijoj srpskoj pravoslavnoj crkvi u Torontu.

 

Maraton

Posle završetka promocije Radovićnjve zbirke poezije održan je pesnički maraton u kome su učestvovali ovdašnji pesnici:

Aleksandra Kuburović, Zorica Mišić, Ljiljana Marković, Dragana Živić Ilić, Sreto Petrić, Snežana Ivković, Katarina Kostić, Buba Braunštajn i Lazar Gavanski.

 
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.