Đorđe Ogrizović – put do najboljeg mladog naučnika

Izvor: RTS, 20.Feb.2018, 01:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđe Ogrizović – put do najboljeg mladog naučnika

Svetska organizacija za zaštitu intelektualne svojine proglasila je Đorđa Ogrizovića najboljim mladim naučnikom, da bi potom kao mladi istraživač bio stipendista Ministarstva prosvete. On je od ove akademske godine student Beogradskog univerziteta. Kaže da za mlade talente i istraživače nadležni obezbeđuju sredstva, ali da mladi za te sve mogućnosti ne znaju, pa škole ukazuju na to učenicima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Đorđe Ogrizović ima devetnaest godina i stotinu medalja. I Svetosavsku nagradu. Za studije je odabrao Tehnološko-metalurški fakultet – smer inženjerstvo zaštite životne sredine.

"Mislim da su uslovi ovde dobri, koliko god su u inostranstvu bolji. Sve nagrade koje sam ja ovde osvojio, sva istraživanja koja sam izveo, izveo sam zahvaljujući radu sa našim naučnicima, sa našim mentorima. I sve to je pokazalo da je moguće baviti se naukom ovde u Srbiji, a ne samo u inostranstvu", kaže Ogrizović.
Prvi semestar je za njim. Položio je sve ispite. Sada čeka rezultate kako bi izračunao prosek. A biće, tvrdi, iznad devet.
Trenutno mu je bitniji fakultet, ali i dalje radi na projektima na kojima je i ranije bio angažovan, kao što je, kako navodi, proces hidrodinamičke kavitacije i primena na prečišćavanje vode od različitih organskih zagađivača.
"Takođe, kada sam ovde došao na fakultet, upoznao sam jednu profesorku koja se takođe bavi kavitacijom, ali optičkom kavitacijom", priča Ogrizović.
Pamti svoju prvu nagradu, koju je, seća se, dobio za crtež još u prvom razredu osnovne škole i napominje da mu je ona najdraža zato što je prva.
"Ali najveće nagrade jesu medalje na Olimpijadama mladih naučnika i Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika u Rumuniji 2016. i Štutgartu 2017 - dve zlatne medalje iz oblasti zaštite životne sredine", navodi Ogrizović.
Iako je bio podjednako dobar i na polju društveno-humanističkih nauka, odabrao je prirodne.
Ukazuje da su, u današnjem svetu, društvene i humanističke nauke nažalost zapostavljene.
"A opet zaštita životne sredine jeste multidisciplinarna oblast, koja pored toga što je pre svega prirodna, obuhvata više prirodnih nauka, takođe uključuje i društvene nauke, pa se ona pokazala kao odličan spoj gde bih mogao sva svoja interesovanja i želje da ispunim", kaže Ogrizović.
Planira da se tokom master i doktorskih studija usavršava u inostranstvu, a potom vrati u zemlju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.