Đaci čuvaju plamen svetosavlja

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jan.2018, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci čuvaju plamen svetosavlja

Širom Švajcarske pripremaju se proslave povodom obeležavanja dana prvog srpskog prosvetitelja. U centralnoj Švajcarskoj Svetosavska akademija će se održati u organizaciji Dopunske nastave na srpskom jeziku i Srpske pravoslavne crkve parohije Rođenja Presvete Bogorodice u Lucernu.

Priredba je zakazana u nedelju 28. januara u pravoslavnom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Buhrajnu (Kirchnjeg - 6033 Buchrain) sa početkom u 9.30.

Nakon liturgija, biće predstavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << izložba likovnih radova, a potom je planirana svečana priredba učenika dopunske nastave na srpskom jeziku. Nastupiće i gitarista Mihail Zlatković.

O Svetom Savi će govoriti mr Milan Kostrešević, doktorand na Starokatoličkom univerzitetu u Bernu, a na kraju će nastupiti i najmlađi članovi KUD-ova Ras i "Nikola Tesla" iz Lucerna, kao i "Sveti Sava" iz Cuga.

U istočnoj Švajcarskoj Svetosavska akademija će se održati u subotu (27. januara) u pravoslavnom hramu Prepodobnog Simona Monaha u St. Galenu (Langgasse 161 - 9000 St. Gallen).

Nakon liturgije će učenici srpskih dopunskih škola (oni koji su postili tri dana) primiti sveto pričešće, a potom će recitovati u slavu i čast Svetog Save.

Svi učenici su po završetku pozvani na ručak i dodelu poklon paketića u crkvenoj sali, što je za njih pripremila crkvena opština iz St. Galena.

Naveče u 18.00 u Srpskom kulturnom centru u Vilu (Hubstr. 104 - 9500 Njil ) će se održati svečana proslava dana škole uz kaligrafske radove, recitacije i muzički program.

Srpska dopunska škola iz Vintertura kod Ciriha će takođe organizovati proslavu sa zabavom u čast Svetog Save u sali Freizeitanlage (Kanzleistr. 24 - 8405 Njinterthur) s početkom u 17.00.

Takođe i u Srpskom kulturnom klubu "Sveti Sava" iz Altštetena (Tiefenackerstr. 49 - 9450 Altst䴴en) će se održati klupska slava uz prigodan školski program od 16 časova.

Svetog Savu u nedelju (28. 1) slavi i Srpska dopunska škola u crkvi Svih svetih u Bazelu. Sveta liturgija počinje u 10 sati, a onda sledi program učenika SDSS-a.

Domaćini slave su roditelji učenika, porodica Budišin iz Bazela. Takođe, i u prostorijama SFD Homolje iz Gosaua (Im Moss 23 - 9203 Niedernjil). Svetosavksa zabava će se održati 27. 1. 2018. sa početkom u 13.00. Biće prisutan i sveštenik iz St. Galena, a deca će održati prigodan program.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.