Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2023, 16:49

Direktorka škole u Sečnju: Školska slava proslavljena svečano

Direktorka Osnovne škole "Aleksa Šantić" iz Sečnja Olivera Marjanović izjavila je danas da je školska slava Sveti Sava u toj školi koju pohađa 110 đaka obeležena svečano i dostojanstveno.

"Đaci su bili sjajni, školski hor je otpevao svetosavsku himnu", rekla je direktorka škole za Tanjug i dodala da su svečanosti prisustvovali i načelnica Školske uprave za srednje banatski okrug kao i lokalni sveštenik.

Škola "Aleksa Šantić" došla izazvala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je pažnju, jer je, kako su preneli mediji, direktorka donela odluku da se deo obeležavanja školske slave ove godine, nakon više decenija, održi u lokalnoj crkvi.

Prema pisanju medija, ona se pozvala na član 11 Ustava Srbije po kojem je potrebno odvojiti školu od crkve, jer u školu mogu da idu i deca katolici i muslimani i svih vera, kao i ateisti.

Direktorka je rekla da joj je žao što je ta uzorna škola sa 110 đaka i 23 zaposlena tim povodom privukla pažnju javnosti.

Ministar prosvete Branko Ružić na pitanje novinara komentarisao je danas dešavanje u školi u Sečnju i naveo da je školska slava Sveti Sava obeležena na isti način, uz sveštenika, kao i u školi "Pavle Savić" u Mirjevu koju je on posetio, ali i svim ostalim školama širom Srbije.

"Kada govorimo o Svetom Savi, govorimo o nekome ko je utemeljivač samostalne srpske države i crkve, kada govorimo o obeležavanju Svetog Save kao školske slave govorimo o našoj tradiciji, kada govorimo o tradiciji, pa na koji je način smatrate da je moguće obeležiti slavu ako ne sečenjem slavskog kolača, ako to pitanje hipotetički postavite bilo kom građaninu biće vam sve jasno", rekao je Ružić novinarima na pitanje da li je čuo i šta misli o slučaju škole u Sečnju, gde je direktorka najavila da će ukinuti verski obred, sečenje kolača i prisustvo sveštenika.

"Čuli smo za stav direktore škole, mislim da je Savindan, slava Sveti Sava u toj školi obeležena kao što je je obeležena ovde u Mirijevu", rekao je ministar.

Ružić je naglasio da je slava, što se konkretno tiče škole u Sečnju, obeležena identično kao i u školi "Pavle Savić" koju je posetio i svim drugim školama širom Srbijie.

Na pitanje da li će direktorka škole snositi posledice, rekao je da je pravo svake jedinke da bude ateista.

Ružić je naglasio da je važno da svaki pojedinac poštuje zakonom propisana pravila i pravilinke, a kada je reč o posledicama kaže da za sada ne bi u to ulazio.

"Postoje modeli kako se utvrđuju nepravilnosti u radu, lokalne, pokrajinske inspekcije pa tek republička, nisam razmišljao o tome", rekao je Ružić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.