Dačić: S Makedonijom uskoro režim bez pasoša

Izvor: Blic, 29.Jan.2011, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: S Makedonijom uskoro režim bez pasoša

KUČEVIŠTE - Zamenik premijera Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je večeras na proslavi praznika Svetog Save u skopskom selu Kučevište da će Makedonija i Srbija uskoro imati režim prelaska granice bez pasoša.

"Mi ćemo pripremiti sve uslove za prelaz granica s ličnom kartom. Kada premijeri Srbije i Makedonije budu imali sledeći sastanak onda će se to potpisati i ozvaničiti", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rekao je Dačić.

On je dodao da se o tim pripremama razgovaralo i na poslednjem njegovom susretu sa makedonskom ministarkom unutrašnjih poslova Gordanom Jankulovskom.

Dačić je istakao da će Srbija garantovati ljudska prava makedonskoj manjini a da isto treba učiniti i u Makedonija za građane srpske nacionalnosti.

On se ponovo založio za otvaranje novog graničnog prelaza između dve drzave na severoistočnom delu kod mesta nazvanog Ogut-Golema Crcorija, blizu tromeđe Makedonije-Bugarska-Srbija.

Srpski ministar unutrašnjih poslova predvodi delegaciju zvaničnika među kojima je i savetnik presednika Borisa Tadića Mlađan Đorđević.

Na večerašnjoj proslavi u selu Kuceviste, naseljenom većinom Srbima, bili su i srpski ambašador Tomislav Dzurin, prestavnik makedonskog ministarstva spoljnih poslova, ambasador BiH u Makedoniji i drugi.

Proslavu je organizovao Centralni savet Srba sastavljen od 12 nevladinih srpskih organizacija i kulturnih društava Srba, među kojima su Spona i Vuk Karadžić.

Večerašnja proslava je druga manifestacija nakon sinoćnje svečane svetosavske centralne proslave u organizaciji Demokratskog pokreta Srba u Makedonskom narodnom teatru.

Pokrovitelj manifestacije je bila makedonska vlada a govorio je i makedonski premier Nikola Gruevski koji je kazao da je Dan Svetog Save od velikog značaja za Makedoniju i Srbiju.

"Naša saradnja i veze koje su postojale između dva naroda oduvek su naša prednost u izgradnji bolje budućnosti za nas i čitav region", rekao je Gruevski dodavši da je uveren da će se nastaviti zajednički doprinos ka napretku države i poboljšanju standarda građana.

Na toj proslavi nije bilo zvaničnika Vlade Srbije a specijalni gost svetosavske akademije bio je srpski akademik Matija Bećković, koji je održao besedu o prvom srpskom prosvetitelju.

Dačić nije komentarisao dve proslave nego je u govoru kazao da Srbi u celom svetu imaju više organizacija i da je normalno da se na više mesta slavi.

Predsednik centralnog saveta Srba Dejan Košutić ranije je rekao Beti da se ne radi o paralelizmu i da Centar nema političke ambicije već je skup nevladinih organizacija.

Sa druge strane, predsednik Demokratske partije Srba Ivan Stoiljković optužio je ambasadu Srbije u Makedoniji da podržava paralelizam i da to izaziva dalje podvajanje Srba.

Dačić će se sutra sastati sa makedonskom koleginicom Gordanom Jankulovskom.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.