Borba prvih iseljenika za komad srpske zemlje

Izvor: Vesti-online.com, 02.Okt.2012, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba prvih iseljenika za komad srpske zemlje

Velikom svečanošću u Grinzborou ovog vikenda obeleženo je šest decenija postojanja crkvene opštine "Sveti Sava" u Melburnu. Ovo je bila i prilika da se nekima od najzaslužnijih članova najstarije crkvene opštine u Viktoriji odaju zaslužena priznanja, ali i celokupna zajednica podseti na ogroman trud i odricanja prvih iseljenika, koji su nastojali da formiraju verski život i kupe srpski komad zemlje u Melburnu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Hor "Kornelije Stanković"

Savo Đukić, unuk osnivača crkve, peva "Tamo daleko"

Otvorili sabor: Najmlađi igrači FG "Avala" - Grinzboro

FG "Rastko" - Kabramata

Srednja folklorna grupa CŠO "Sveti Luka" - Liverpul

Sveštenik Vladislav Šipovac sa zaslužnim članovima CŠO "Sveti Sava"

Predsednik CŠO Dušan Šolaja uručuje zahvalnicu Miloju Popoviću

Nagrađeni članovi CŠO u Grinzborou

 

Posle svečane arhijerejske liturgije na kojoj su prisustvovali i najviši predstavnici ruske i rumunske crkve u Australiji, u prepunoj sali crkvene opštine "Sveti Sava" održan je prigodan program.

Pošto je hor "Kornelije Stanković" iz Kizboroa intonirao himne Australije i Srbije, pesmu "Tamo daleko" otpevao je Sava Đukić, unuk dvojice osnivača crkve Đorđa Đukića i Lazara Juzbašića. U nastavku, prisutni su mogli da pogledaju polučasovni dokumentarni film o istorijatu crkvene opštine "Sveti Sava".

 

Dug aplauz za osnivača

Uz dug aplauz prisutnih u sali priznanje je uručeno jednom od preživelih utemeljivača crkve Lazaru Juzbašiću. Nažalost, jedan od živih osnivača CŠO "Sveti Sava", Dobroslav Đorđević, nije mogao lično da dođe po zasluženo priznanje.

Sa dužnim poštovanjem, prisutni su čuli o zaslugama generacija Srba koji su trudom i odricanjima stvarali veliku zaostavštinu za buduća pokolenja. Ovom prilikom, sveštenik Vladislav Šipovac uručio je prigodne zahvalnice najzaslužnijim članovima CŠO. Takođe podsetio je na njihov veliki rad za buduće generacije Srba u Melburnu.

Organizatori proslave uložili su velike napore da podsete srpsku zajednicu na važan istorijski događaj, kao i da još jednom mladima iz više delova Australije pomognu da na delu pokažu kako oni, daleko od otadžbine, neguju kulturno nasleđe.

Vredno Kolo srpskih sestara, ali i veliki broj članova organizacionog odbora potrudili su se da, iako to nije bilo lako zbog velike posete, svakom obezbede mesto, a prisutne su počastili i velikim brojem torti i kolača koje su pripremili.

Posetioci proslave

FG "Oplenac" - Vudvil Park (Adelejed)

Posluženje: Protinica Šipovac, Koviljka Marić i Maja Cvetković

Tamara Tamburić otpevala narodnu pesmu "Jare moje"

Igre iz stare Srbije: FG "Avala"

FG "Šumadija" - Džilong

FG "Hajduk Veljko" - Bonirig

Velika grupa "Rastko" - Ruti Hil

Prvi ansambl "Morave" - Sent Albans

FG "Šumadija" - Kizboro

FG "Karađorđe"- Rokbenk

Uvek uz crkvu i narod

Nagrađeni su i Manojlo Popović, Rade Oklobdžija, Vera Kljaljić, Nikola i Nada Vujanić, Zoran i Slobodanka Radosavljević, Mirko Dobrijević, Vidoje Obradović, Aleksa Šipovac, Milijan Kuličević i Milka Popović. Iz folklorne sekcije priznanja su dobili mladi Luka Jeremić i Biljana Cvijetić, dok je Rade Berak dobio priznanje za pomoć u izradi crkvenog časopisa "Svetosavnik".

Specijalne zahvalnice dobili si sadašnji predsednik crkvene opštine Dušan Šolaja, Vladimir Kovačević i Evica Pantić.

- Jedan veliki aplauz i pozdrav za sve ove sada starije ljude - zatražio je sveštenik Šipovac i dodao: - Dok su bili mlađi i u snazi, pa i dan-danas, oni pomažu i rade za svoju crkvu ne samo da bi pokupili zemaljsku slavu, već i da bi nagradu na nebesima zaradili, ali prevashodno za dobrobit budućih pokolenja naše zajednice.

Igre i pesme iz srpskih krajeva

Tokom manifestacije održan je 14. po redu Sabor srpskog folklora, koji je ove godine okupio najveći broj učesnika mladih iz Sidneja, Adelejda, Melburna i Džilonga. Čast da otvore ovogodišnju reviju folklora pripala je najmlađoj grupi "Avale" iz Grinzboroa, koja je oduševila prisutne kolom "Čačak".

Od podneva pa do pred noć sa pozornice crkvene sale smenjivalo se nekoliko stotina mladih igrača, koji su prisutne proveli po srpskim krajevima od Mačve, do Šumadije, Slavonije, Posavine...

Tokom više od četiri sata neprekidnog programa prisutni u prepunoj crkvenoj sali mogli su da uživaju u koreografijama folklornih grupa "Rastko" iz Kabramate, "Ravna gora" - Dapto, folklornoj grupi "Sveti Luka" iz Liverpula, više ansambala FG "Avala" iz Grinzboroa, "Oplenac" iz Adelejda, "Morava" iz Bransvika, "Rastko" - Ruti Hil, "Hajduk Veljko" - Bonirig, "Šumadija" - Džilong, KUD "Kolo" - Njuport, "Karađorđe" - Rokbenk, "Ravna gora" - Dapto, "Šumadija" - Kizboro i folklornim ansambla "Morave" iz Sent Albansa.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.