Besede u čast našeg sveca

Izvor: Vesti-online.com, 27.Jan.2018, 05:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besede u čast našeg sveca

Đaci i roditelji Dopunske škole na srpskom jeziku iz Vispa šestu godinu zaredom u muzičkoj sali škole Im Sand svečano su obeležili ime prvog srpskog prosvetitelja, Svetog Save i zajedno sa gostima i prijateljima proslavili školsku slavu.

Kao što običaj nalaže, slavski kolač lomio je sveštenik Bogoljub Popović. Domaćin slave ove godine bio je predsednik školskog odbora Zoran Vidaković, a kolač je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za narednu godinu preuzeo Petar Kalaba.

Sveštenik je čestitao domaćinima i školi slavu i poručio đacima da čuvaju srpski jezik i tradiciju.

- Vi ste rukosad Svetoga Save i nadam se da ćete jednog dana u ovom delu Švajcarske biti pravi misionari i ambasadori svoje zemlje i predstavljati srpsku zajednicu na najbolji način - kazao je sveštenik

Pozdravljajući prisutne Mira Tomić, nastavnica u kantonu Valis, naglasila je da je Sveti Sava ponos srpskog naroda, prvi srpski književnik i najumniji učitelj i prosvetitelj.

- Voleo je svoju zemlju, otvarao ljudima nove vidike, ali i čuvao ono što je vredno. Zbog toga se već osam vekova o Svetom Savi pripovedaju priče i legende - dodala je ona.

Nakon toga učenici su izveli jednosatnu priredbu. "Besedom o Svetom Savi" Slobodana Rakitića goste su pozdravile voditeljke Saška Mitić i Katarina Bojčić.

Nakon Svetosavske himne, koju su zajedno sa decom pevali svi prisutni, učenici iz Vispa - Luka Stanišić, Elena i Helena Kalaba, Miloš Vidaković, Sandra Mitić, Helena Stević i Nikola Trajković - odličnim srpskim jezikom kazivali su poučne i uvek aktuelne priče o Svetom Savi.

Poeziju posvećenu Rastku Nemanjiću govorili su: Milan Trajković, Nikola Stanišić, Aleks i David Furnije, Anja, Aleksa i Andrija Tričković, Sandra Đuričić i Leonora Grujić. Ikonija Stanimirović, bivša učenica škole u Vispu govorila je pesme "Bukvar zemlje" i "Obraćanje Svetome Savi".

Muzička sala bila je puna publike koja je aplauzima pozdravila rad i znanje svakog učenika.

Veliki broj dece koja su sa roditeljima, bakama i dekama pažljivo pratila priredbu starijih drugara pokazao je da srpska zajednica i u drugoj i trećoj generaciji na ovim prostorima uspešno traje i čuva svoje korene i tradiciju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.