Bećković: Srpska svetosavska crkva je tvrđava istine, čuvar pamćenja i identiteta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2023, 11:50

Bećković: Srpska svetosavska crkva je tvrđava istine, čuvar pamćenja i identiteta

Ono što je Cetinjski manastir za katunsku Crnu Goru, to su Đurđevi Stupovi za srpstvo u Vasojevićima, poručio je akademik i pesnik Matija Bećković na Svetosavskoj akademiji u Beranama.

"Stupovi su nesalomiva stožina za koju je vezana lađa Srbije i Crne Gore", rekao je Bećković.

Poručio je da je Srpska svetosavska crkva tvrđava istine, čuvar pamćenja i identiteta.

"To je jedini krov koji ima srpski narod i jedina institucija u kojoj je on već >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vekovima slobodan i ujedinjen. Zato se ne treba čuditi što je i danas raspeta, a pravoslavlje u 21. veka proglašeno za najvećeg neprijatelja. U naše dane, pred očima celog sveta. odigrava se i kosovska drama. Nije reč o 15 odsto teritorije srpske zemlje, već o 100 odsto, obraza, časti i srpskog dostojanstva. Na pitanje šta da radimo, odgovor je dat jednom zauvek na Vidovdan 1389. godine", rekao je Bećković, preneo je portal podgoričkog Dana.

Govoreći o Svetom Savi, Bećković je istakao da je prvi srpski arhiepiskop zaveštao srpsku zemlju po kojoj je svuda ostavio svoje stope.

"Gde je zemlja tvrđa i kamenitija grezao je dublje. Srpski narod je najvažnije delo Svetog Save, a Sveti Sava je najvažnije delo srpskog naroda", naveo je Bećković.

Svetosavskoj akademiji prisustvovao je veliki broj građana, crkvenih velikodostojnika, partijskih funkcionera i zvaničnika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.