BLAGOSLOVEN JE SRPSKI NAROD: Čudotvorne RUSKE SVETINJE stigle, Srbi im se klanjaju i mole! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Okt.2018, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BLAGOSLOVEN JE SRPSKI NAROD: Čudotvorne RUSKE SVETINJE stigle, Srbi im se klanjaju i mole! (FOTO)

Svete mošti ruskih svetitelja nalaze se u Crkvi Svetog Save na Vračaru

Uz blagoslov patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, u Beograd su juče iz ruskog Spasojakovljevskog manastira donesene mošti 18 svetaca Rostovske i Jaroslavske zemlje, među njima i mošti Svetog Aleksandra Nevskog, velikog zaštitnika pravoslavlja i vojskovođe Svete Rusije.

Svečani doček moštiju organizovan je ispred Hrama >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Svetog Save, u kojem će mošti ostati do 13. oktobra. Nakon toga će biti prenesene u Ivanjicu, te će ostati u Žičkoj eparhiji do 11. novembra.

Veliki broj građana okupio se juče ispred najvećeg hrama na Balkanu da dočeka te svetinje, među kojima su i mošti prepodobnog Sergeja Radonješkog Čudotvorca. Došli su, kako su ispričali, da im se poklone i pred njima pomole.

Sveti Aleksandar Nevski jedna je od najvećih ličnosti u istoriji ne samo Ruske već i čitave Pravoslavne crkve. Njegov sveti kult je raširen ne samo u Rusiji već i u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Makedoniji, Belorusiji, Ukrajini, Moldaviji, Poljskoj, Grčkoj, Rumuniji, Americi, Australiji, Africi. Njemu su posvećeni mnogi sveti hramovi, a pored Rusa, njegovu molitvenu pomoć posebno rado i često prizivaju pravoslavni narodi Balkana. Jedan od najznamenitijih hramova u srpskoj prestonici upravo je posvećen Svetom Aleksandru Nevskom.

Iguman Spasojakovljevskog manastira Avgustin rekao je da je to što su mošti ruskih svetaca dovezene na srpsku zemlju svedočanstvo ne samo prijateljstava nego i duhovnog ujedinjenja naših dvaju naroda.

- Hvala vam, dragi oci, hvala svima koji su nas pozvali na svetu srpsku zemlju - , rekao je iguman Avgustin ispred Hrama Svetog Save, poručivši da - blago srpskog i ruskog naroda nije u nečemu nepoznatom, nego u velikim duhovnim vrednostima - rekao je iguman.

Rusku delegaciju koja se nalazi u Srbiji pored igumana čine načelnik Rostovskog rejona Jaroslavske oblast Aleksej Konstantinov, gradonačelnik grada Rostov Veliki Andrej Los, vlasnik farmaceutske kompanije ''Protek'' i osnivač humanitarnog fonda ''Svetitelj Grigorije Bogoslov'' Vadim Jakunin, direktor fabrike zvona ''Italmas'' (grad Tutajev Jaroslavske oblasti) Nikolaj Šuvalov.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.