Izvor: Glas javnosti, 30.Dec.2010, 07:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zadarski paroh našao tri ikone pred crkvom

ZAGREB - Zadarski paroh, protojerej-stavrofor Petar Jovanović, našao je pred vratima crkve Svetog Ilije tri ikone i o tome informisao policiju.

"I ranije sam pred vratima crkve pronalazio ikone, razne sakralne predmete i vredne knjige", rekao je paroh novinarima i dodao da su ovaj put, prekjuče, vraćene ikone Hrista, Bogorodice i Svetog Vasilija Ostroškog.

Za rundu pića vraćen krst

I vinkovački >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << paroh Predrag Azap je pre nekoliko godina za rundu pića dobio veliki krst s tornja tamošnje srušene crkve koji je nestao u ratu, a pre pet godina jedan meštanin Mikanovaca vratio mu je tri zvona koja su kasnije postavljena na ponovo sagrađenu crkvu. Ikonostas, ikone i jevanđelja iz 18. veka ipak mu nisu vraćeni.

Tanjug

Nisu vraćene ni tri velike ikone na srebrnom limu ukradene još tokom rata kad su vrata crkve bila stalno otvorena, dok je dve manje ikone Interpol našao u Trstu pre dve godine, posle čega su vraćene.

Jovanović nije nagađao o motivu vraćanja slika, ali se nada da se radi o griži savesti, jer je reč o sakralnoj umetnini, a ne nemogućnost nalaženja kupca, jer je prodaja, uglavnom, motiv krađe takvih predmeta.

Jovanović je pre osam godina pred vratima crkve našao čak 36 manjih ikona izrađenih na srebrnom limu. Dogodilo se i da mu je prišla jedna žena i vratila vrednu, vekovnu knjigu, rekavši mu da ju je samo čuvala.

Paroh je rekao da takve knjige imaju vrednost, kako kulturnu tako i materijalnu, jer su kolekcionari ponekad spremni za njih da izdvoje velike pare, dodajući da mu nije jasno ko je i zašto tokom rata iz crkve ukrao knjige rođenih, umrlih, krštenih i venčanih jer one nemaju materijalnu vrednost.

Zadarska policija nije komentarisala vraćanje ikona, već će to učiniti kad ih pregledaju stručnjaci.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.