Sveti Ilija
Sveti Ilija

Sveti Ilija starozavetni prorok, i novozavetni hrišćanski svetitelj, veoma poštovan u pravoslavlju, se slavi 2. avgusta.

Da je jedan od najpoštovanijih svetitelja među Srbima potvrđuju i velike manifestacije, sabori, vašari, slave, koji se održavaju širom Srbije na ovaj sveti dan. Svetog Iliju Gromovnika narod smatra najsilovitijim među ognjenim svecima, zato se i svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem. Prema predanju, Ilija je rodom iz Tesvita, tako je prozvan Ilija Tesvićanin. On se pominje u Talmudu, Bibliji, i Kuranu. Ipak malo se zna o njegovom pravom životu.

Ilija ili Elaja je bio izraelski prorok iz 9. veka pre nove ere. Po predanju i pričama Ilija kada je došao na svet, njegov otac Savah je video anđele oko njega koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, što je bilo znamenje njegovog plamenog karaktera i sile. Ilija je bio u sukobu sa tadašnjim carem Ahavom koji je bio odbacio hrišćansku veru zbog žene Jezavelje.

Prorok Ilija mu se suprotstavio i pokazao moć Božiju, zbog toga tri i po godine nije bilo kiše. Veruje se da je upravo zbog svoje velike moći i ognja toliko poštovan u narodu.

Sveti Ilija je prisutan u Starom i Novom zavetu kao prorok, čije je osobine sa strahopoštovanjem preuzelo hrišćanstvo, vezujući ga za nastanak nove vere i za novi Hristov dolazak. Smatra se da je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu, na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima, i to sa poukama nove vere, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama u pravoslavlju.

Srpski narod mnoge prirodne pojave i vreme pripisuje Svetom Iliji, kom je prelaskom u hrišćanstvo pripisao i mnoge osobine svog starog Boga Peruna, koji je upravljao gromovima i munjama.
Po narodnoj tradiciji, Sveti Ilija se vozi u vatrenim kočijama koja vuku četiri konja, iz čijih nozdrva izbija plamen, a grmljavina je tutnjava njegove kočije koje putuju po nebu i oblacima.
Veruje se da Sveti Ilija nije umro, već da se živ u svojim plamenim kočijama, vazneo na nebo, pa se ta scena uvek slika prazničnim Ilindanskim ikonama.

Ilija Gromovnik kako se najviše naziva u našem narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine u avgustu. Veruje se da je upravo Sveti Ilija taj koji određuje kada i gde će padati kiša, a kada će biti suša.
Zbog toga se i do danas u seoskim predelima i sredinama održao običaj da se na dan Svetog Ilije nikako ne radi u polju da se ne bi navukao gnev svetitelja.

Narod govori da od Svetog Ilije polako prolaze vrućine, pa je tako i nastala izreka Od Svetog Ilije sunce sve milije.
Veruje se da je na dan Svetog Ilije dobro uzeti med radi zdravlja.
Običaj je nekada bio da majke mažu decu medom kako bi cele godine bila zdrava.

Sveti Ilija je slava i mnogih familija u Srbiji. Iako većina malo zna o životu Ilije proslavljenje Svetog Ilije je ukorenjeno duboko u tradiciju srpskog naroda, koji ga naziva Gromovnikom. Ono što je za Slovene bio Perun, to je za Srbe Sveti Ilija, a ako znamo da su Srbi upravo iz mnogobožačke slovenske religije prešli na hrišćanstvo, jasno je zašto se pridaje toliki značaj ovom velikom svetitelju.
Predanje govori da se Sveti Ilija vazneo na nebo i da je i dalje živ. On će prema predanju biti preteča drugog dolaska Hristovog u koji veruju pripadnici ove religije.

Srbi su prelaskom u hrišćanstvo mnoge osobine svog starog Boga Peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, preneli na Svetog Iliju. Po narodnoj tradiciji Sveti Ilija vozi se na vatrenim kolima i kada zagrmi na nebu on ganja demone.

Grmljavina je tutnjava njegovih kola, kojima se on vozi po nebu i oblacima. Na ikonama se Sveti Ilija predstavlja ili kako vatrenim kolima ide na nebo, ili kako drži nož u ruci, kao sam znak da je njime poklano 450 lažnih Valovih zreca na brdu Kamil, ili kako sedi u pećini gde se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Po narodnoj tradiciji Sveti Ilija se vozi u vatrenim kolima dok je grmljavina tutnjava njegovih kola, kojima se vozi po nebu i tera đavola. Sveti Ilija Gromovnik kako se još naziva u narodu, pada kada je najtoplije vreme, i običaj je da se za njegov praznik ne radi na njivi i u bašti iz poštovanja prema svetitelju. Sveti Ilija je u Srbiji bio slava vazduhoplovaca, obnarodovana ukazom iz 1924. godine, međutim nakon propasti kraljevine Jugoslavije i dolaska komunista na vlast, slava je prestala da se slavi i obeležava.

1992. godine Sveti Ilija ponovo postaje slava vazdušnih snaga.
Kod nas se slavi slava dok drugi idu na slavu, mnogi se odlučuju da muškoj deci daruju ime po ovom svetitelju jer je simbol neustrašivosti i snage.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Lopov upao u crkvu u Kozarskoj Dubici, pobjegao sa novcem

KOZARSKA DUBICA - Policijskoj upravi Prijedor prijavljeno je da je od 3. marta do 6. aprila došlo do teške krađe...

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Apr.2024, 09:54

Detaljnije >>

Bez vode danas u velikom broju ulica u Nišu

NIŠ. KVAROVI NA VODOVODNOJ MREŽI I PREKIDI U VODOSNABDEVANjU. INTERVENCIJA NA MREŽI U ULICI DESANKE MAKSIMOVIĆ. Voda na površini, nužan je iskop i zamena dela mreže u ulici Desanke Maksimović. Zbog. popravke vodovodne mreže, vodosnabdevanje će biti u prekidu do 15 časova u ulici Desanke. Maksimović. POPRAVKE KVAROVA U KNEZ SELU. Voda na ulici, potrebni su iskopi u ulicama Svetog Ilije bb i Đorđa Pantelića bb. Zbog.

Izvor: JUGpress.com, 18.Mar.2024, 11:07

Detaljnije >>

Stanivuković: "Kozarske poklade" njeguje sve ono što mi kao narod i jesmo

BANJALUKA - Brojni građani Banjeluke i Prijedora okupili su se danas ispred Hrama Svetog Proroka Ilije u Bistrici, gdje su prisustvovali manifestaciji...

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Mar.2024, 18:07

Detaljnije >>

Kozarske poklade u nedjelju

BANJALUKA - Tradicionalna kulturno-vjerska manifestacija "18. Kozarske poklade", biće održana u nedjelju, 17. marta kod Hrama Svetog Proroka Ilije u Bistrici.

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Mar.2024, 09:54

Detaljnije >>

Najava događaja za subotu, 9. mart 2024. godine

Najava događaja za subotu, 9. mart 2024. godine

FOTO: Capital SOKOLAC – Obilježavanje Velikih zadušnica na vojničkom spomen-groblju “Novi Zejtinlik” gdje je sahranjeno oko 1.000 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, – u 8.00 časova služenje Svetih liturgija zaupokojene. /hramovi Sveti prorok Ilija i Sveta Petka/ VLASENICA – Obilježavanje 31 godina od pogibije 15 boraca derventske 327. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske, koja se borila širom Srpske: –...

Izvor: Capital.ba, 09.Mar.2024, 08:09

Detaljnije >>

Slika dana: NE SAMO PRŠUTE „NA TONE“

Slika dana: NE SAMO PRŠUTE „NA TONE“

Na upravo završenoj Pršutijadi u Mačkatu, selu između Užica i Čajetine, na Zlatiboru, bilo je na tone ne samo pršute, nego i suvog mesa, kobasica, raznih čvaraka spremljenih po racepturama starih majstora. Kupovalo se ne pitajući za cenu. Štandovi u porti crkve Svetog Ilije bili su naprosto opsednuti. Pa ko bi onda rekao da ima krize, da je hrana skupa, da je stočarstvo u velikom zastoju. Tajna...

Izvor: TimockeVesti.net, 04.Mar.2024, 05:33

Detaljnije >>

"MOLIO SAM BOGA DA ME UZME KAD SAM SLETEO U PROVALIJU" Potresna ispovest muzičara, gledao smrt u oči: "Razmišljao sam da sam umro, spasio me je Sveti Ilija"

Poznati trubač Dejan Petrović pre sedam godina doživeo je tešku saobraćajnu nesreću, koju je preživeo pukom srećom.

Izvor: Blic, 17.Jan.2024, 13:20

Detaljnije >>