Posle SVETOG ILIJE, SUNCE JE SVE MILIJE! Evo kakvo nas vreme očekuje u narednom periodu, prema narodnom verovanju

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Avg.2023, 17:10

"Posle SVETOG ILIJE, SUNCE JE SVE MILIJE!" Evo kakvo nas vreme očekuje u narednom periodu, prema narodnom verovanju

Obratite pažnju u danima koji dolaze!

Danas praznujemo jedan od najznačajnihih praznika u toku leta, Svetog Iliju Gromovnika. Svima je poznata izreka: "Od Svetog Ilije sunce sve milije, što znači da se leto bliži kraju!".  Nakon ovog praznika, noći i jutra su dosta hladniji i najavljuju dolazak jeseni.

Ovaj period u godini, prema iskustvima iz prošlih godina je najsušniji, a baš na Ilindan, najčećše sevaju munje i čuje se grmljavina.  Pravoslavi hrišćani >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << veruju da se Sveti Ilija vozi plamenim kolima i zato, ukoliko zagrmi, veruje se da se čuju konji Ilijini.

Prema narodnom verovanju, Sveti Ilija određuje vreme koje će uslediti, da li će padati kiša ili će biti suša. Ovaj svetac donosi oluju i nepogodu, odlučuje kada pucaju gromovi i udaraju munje. Misli se da on ovako gađa đavola.

Veruje se i da on zaboravi kada je njegov dan, pa ga na to podseti sestra Ognjena Marija, a ukoliko zagrmi smatra se i kaže u narodu: "Prisetio se Ilija!".

Prema predanju običaji nalažu da na Svetog Iliju jedete med kako biste bili zdravi, a majke obavezno da deci namažu obraze medom kako bi cele godine deca bila čila i vesela.

Predanje kaže i da će se Sveti Ilija Gromovnik vratiti pred kraj sveta, kako bi zaustavio Antihrista.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.