Ilindan - krsna slava opštine Sokolac

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 03.Avg.2010, 00:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilindan - krsna slava opštine Sokolac

Opština Sokolac i sokolačka crkva Svetog proroka Ilije danas su obilježili svoju Krsnu slavu - Ilindan, a na svečanoj sjednici Skupštine opštine uručena su priznanja najzaslužnijim pojedincima i kolektivima. U crkvi je danas služena liturgija, prelomljen slavski kolač i obavljena je litija oko hrama, nakon čega su delegacija opštine, sokolačke Boračke organizacije, ravnogorskog pokreta "Romanija" i opštine Lazarevo položile vijence na centralno Spomen-obilježje za 1 200 poginulih >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << boraca odbrambeno-otadžbinskog rata sa prostora sarajevsko - romanijske regije.
Ilindan - što je narodski naziv za ovaj veliki praznik spada među posebno poštovane praznike kod pravoslavnih Srba. Sveti Ilija je bio starozavjetni prorok.
Postoji staro narodsko verovanje da sveti Ilija upravlja munjama i gromovima, pa ga otuda nazivaju i
"gromovnik". Posebno je strogo verovanje da se na taj praznik ne radi. Takođe postoji uvjerenje da od Ilindana opadaju žege i nastupaju sve svežije noći. A ako grmi na taj dan, kažu da svi lješnici i orasi opadnu, tako da ih uopšte nema u vrijeme branja.

Ilindan je kod Srba česta esnafska slava. Slave ga kožari, ćurčije i taksisti.
 
 

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.