DANAS SLAVIMO OGNJENU MARIJU, ZAŠTITNICU ŽENA: Običaji nalažu da OVE STVARI NIKAKO NE SMEMO da radimo na današnji dan, a naročito nešto što mnogo volimo (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jul.2023, 07:10

DANAS SLAVIMO OGNJENU MARIJU, ZAŠTITNICU ŽENA: Običaji nalažu da OVE STVARI NIKAKO NE SMEMO da radimo na današnji dan, a naročito nešto što mnogo volimo (VIDEO)

U tradiciji Sveta Marina je predstavljena kao sestra Svetog Ilije koja od brata krije kada je njegov praznik da se on ne bi od sreće i slavlja zaboravio i gromovima uništio ceo svet.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju veliki praznik - Svetu velikomučenicu Marinu, u narodu poznatu kao Ognjenu Mariju.

Rodom je bila iz Antiohije, krstila se u dvanaestoj godini >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i zbog vere u Isusa Hrista stradala za vreme vladavine cara Dioklecijana. Nakon što je primila hrišćanstvo, zavetovala se da se nikada neće udati i da će svojom krvlju da strada za Isusa Hrista. Zbog tog njenog  stava otac je se odrekao i nije je više smatrao ćerkom.

Jedno predanje kaže i da je carski namesnik želeo da oženi svetu Marinu kada je prešla u hrišćanstvo. Kada je ipak odbila, on je od nje zahtevao da se pokloni i idealima carstva. Odbijanjem da to uradi, pod izgovorom da neće prineti žrtvu mrtvim idolima, sveta Marina bila je bačena na muke, pa je krvava završila u tamnici. Tamo se molila Bogu posle čega ju je osvetlila nebeska svetlost. U njoj su iščezli zidovi i ukazao joj se krst sa golubicom na vrhu.

Tri dana nakon toga pogubljena je i, kao takva, ostala je upamćena kao mučenica koja je dala život za hrišćansku veru.

U tradiciji Sveta Marina je predstavljena kao sestra Svetog Ilije, čiji se dan proslavlja 2. avgusta. Priča se da ona od brata krije kada je njegov praznik da se on ne bi od sreće i slavlja zaboravio i gromovima uništio ceo svet. Ali i Marija pali i kažnjava ognjem, po čemu je i dobila naziv Ognjena.

Upravo zbog toga se na današnji dan ništa ne radi. Ova zabrana poznata je i kao "ni konac u iglu udenuti". Veruje se da će se svetiteljka uvrediti ako se ovo ne ispoštuje, te će poslati vatru i gromove.

- Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu – kaže poslovica.

Narodno predanje pamti mnoge nesrećne slučajeve koji su se dogodili na današnji dan, kada su se plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju treba izbegavati kupanje u "velikim vodama". Uprkos sparini i visokim temperaturama, osveženje u bazenima, rekama i drugim većim vodama treba ostaviti za sutrašnji dan.

Postoji i verovanje da ako danas sevaju munje i ako se čuju gromovi to nije dobar znak i da može doći neka kazna.

U nekim krajevima Srbije postoji običaj među devojkama da onim muškarcima koji im se sviđaju poklone ogledalo, te će ih oni do kraja života gledati kao "u svoj odraz u ogledalu".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.