Ako sutra ZAGRMI ne smete se PREKRSTITI! Narod veruje ako NEBO PUCA na SVETOG ILIJU nešto VELIKO se DEŠAVA

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2023, 13:00

Ako sutra ZAGRMI ne smete se PREKRSTITI! Narod veruje ako NEBO PUCA na SVETOG ILIJU nešto VELIKO se DEŠAVA

Vernici sutra slave ime sveca Ilije Gromovnika, najvećeg svetog proroka u pravoslavlju, koji kažnjava neposlušne gromom, gradom i sušama

U narodnoj tradiciji Ilija Gromovnik, starozavetni prorok i svetac, gospodar je groma – nebeske vatre i kiše, a pravoslavni hrišćani veruju da se vozi svojim plamenim kolima i zato se, kad grmi na ovaj dan, kaže da to tutnje Ilijina kola. Zimi putuje sankama i zato tada nema nepogoda i groma.

Ilija Gromovnik je, prema verovanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << taj koji određuje kada i gde će padati kiša, a kada će biti suša. Ovaj svetac donosi oluju i nepogodu, odlučuje kad pucaju gromovi i udaraju munje. A evo šta je posredi.

Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara. Narod kaže i da bi trebalo dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Ovaj praznik u pravoslavlju pada u najsusšniji i natopliji period godine.

U narodu je čuvena i izreka da je "od Svetog Ilije sunce sve milije" zbog verovanja da od drugog avgusta, kada se slavi ovaj svetac, polako prolaze vrućine.

Prema verovanju, Ilija često zaboravi kada je njegov dan, pa svake godine pita svoju sestru Ognjenu Mariju , a ona ga slaže da je praznik već prošao da Ilija ne bi gromovima i munjama naneo mnogo štete. Zato se, kad grmi na ovaj dan kaže: "Prisetio se Ilija".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.